Защо е необходимо да прибереш телефона, когато искаш да се свържеш тук и сега?

Или влияе ли присъствието на мобилен телефон на взаимоотношенията лице-в-лице?

Семейство вечеря в заведение. Атмосферата е приятна и мила и всеки се наслаждава на момента, обмисляйки поръчката си. Единствено единият от родителите поглежда периодично към своя телефон, в очакване. 

Всъщност това не е никак случайно и достойно за критика, защото родителят е получил специална заръка да внимава за съобщението, което ще получи. Причината – участник е в научно изследване. 

В това изследване се включват над 300 човека, които са поканени да споделят хранене със свои приятели или семейство. Никой от тях не е запознат с целта на изследването, нито с хипотезите, които са били обект на разглеждане. 

На част от участниците е поръчано да очакват съобщение по телефона с въпрос, на който да отговорят възможно най-бързо, затова е необходимо телефоните им да бъдат под ръка и с включен звук или вибрация. По този начин е предизвикано постоянното им присъствие на масата. 

Втората група участници са помолени да поставят мобилните си устройства в кутия на масата с изключен звук. Вечерята е била наблюдавана от разстояние, а след нея на участниците е бил предоставен въпросник. 

В абсолютна подкрепа на очакванията, хората, които са имали устройствата си под ръка, са отчели по-високи нива на разсеяност и по-ниски нива на удовлетворение и свързаност с компанията на масата. Те са били по-напрегнати и споделят по-малко интерес и наслада от случващото се. Също така използват устройствата много повече, отколкото тези, чиито телефони са били прибрани в кутията. 

Освен това се установява нещо неочаквано, но напълно в подкрепа на теориите за негативното влияние на устройствата по време на общуване. Хората, които са имали телефона си под ръка са отчели много по-високи нива на… скука. Не защото компанията им е била по-отегчителна, а защото поради постоянното разсейване с телефона не са успели да се свържат с близките си в разговор и да се насладят в него. 

Оказва се, че това, което на пръв поглед ни помага да се борим със скуката, често всъщност ни тласка към нея. 

Заключенията ни показват как телефоните, макар и даващи ни възможност да се свържем с целия свят, често ни отдалечават от тези, с които сме тук и сега.

Повече за изследването може да прочетете тук.

Повече за #вечербезекрани: https://offlinekids.bg/vecher-bez-ekrani/

Защо да отделим всяка събота вечер за #вечербезекрани?: https://offlinekids.bg/zasho-da-se-vkliuchish/

„Но сега се наслаждавам на промяната толкова, че не бих върнала електрониката в живота ни…“: https://offlinekids.bg/ne-bih-vurnala-elektronikata/ 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *