С деца в колата? 27 Забавни игри за цялото семейство

Хубаво е, нали? С топлото време и края на извънредното положение дойде и възможността да пътуваме отново. Чувстваме истинска свобода, мотивирани сме за приключения и най-важното – взели сме решение, че няма да позволим на страха от „Пътешествия с деца“ да ни спре, дори когато става дума за еднодневни приключения.

Разбирам и родителите, които дават технологии на децата си, за да си осигурят по-спокойно пътуване, но познавайки себе си, убежденията си и вярванията си, не мога да се пречупя да го направя с моите толкова малки деца. Предполагам, че някой ден и това ще се случи, но целта ми е те да знаят, че технологиите са полезно средство, но не и фокус във времето, когато можем да сме заедно тук и сега.

Всъщност аз вярвам, че времето на път може да е супер скучно и затормозяващо или прекрасно и сплотяващо семейно време. Необходими са правилна нагласа и малка предварителна подготовка в избор на игри и занимания за из път.

Благодаря на три от моите любими мама блогърки (@1minmama, @mom_camera_by_kami_veselinova, @kristina_orsova) , които се включиха в идеята ми да направим полезен ресурс за родителите, в който да съберем игри за из път. Всички игри в списъка са любими и забавни, мамите също, затова последвай ги в Инстаграм, ако все още не си.

Можеш да изтеглиш и принтираш всички игри от тук, за да са ти винаги под ръка, като пищов в колата 😊 Така няма да се налага да се чудиш всеки път какво да правите, докато сте на път.

*Само да си вметна, че заглавната снимка направихме за забавление. Аз си стоя отпред, докато пътуваме, и никое от децата не мърда от столчето си.

А ето и игрите:

Птичка в колата

Тази игра е перфектна за справяне с напечен момент. Няма нужда от въведение или обяснение. Някой от възрастните скришно започва да имитира птичка, за да привлече вниманието на всички, след което се „прави на ударен“ и с учуден тон започва да пита кой издаде този звук. Целта на играта е децата да отгатнат кой издава звуците. След като първата птичка е разкрита, играта може да продължи като се избира детектив, който си затваря очите, докато останалите изберат кой ще имитира следващо животно.

Стоп-апчух

За тази игра ви трябва хубава песен, която може да слушате или да пеете заедно. В някой момент извикайте СТОП или спрете песента, при което всички в колата трябва да изимитират кихане (АПЧУХ). Целта е да не си последен.

*Ако сте повече хора в колата, може да играете до един победител на принципа „последния изгаря“.

Какво броя?

Един от семейството си набелязва нещо по пътя и започва да брои на глас колко пъти го вижда, но никой друг в колата не знае какво е то. Брои ли бързо като колите, които минават покрай вас, или бройката расте бавно като табели, които виждате по пътя? Останалите трябва да разкрият загадката.

Лов на съкровища

Преди да тръгнете, подгответе списък (или картинки) на неща, които предполагате, че ще видите по пътя – крави, селски къщи, рекички, планини. Ако децата са по-малки, помагайте им да отбележат нещата, които сте видели. Ако имате повече от едно дете и те са по-големи, може да го направите като състезателна игра.

Представи си, че…

Игра за развиване на въображението. Докато пътувате, изберете нещо, което виждате, и нека всеки каже идея за какво може да се използва. Например силоз може да бъде космическа ракета или бебешка бутилка за малко великанче.

Отивам на пикник

Игра, подходяща за учене на азбуката. Започвате с изречението „Отивам на пикник и вземам с мен…“ и тук трябва да кажете нещо с буквата А. Следващия продължава с буквата Б, след това В и така през всички букви. Лесната версия на играта е всеки да каже думичка със следващата буква от азбуката, а трудната цели да се запаметят всички неща, казани до сега, и да се повторят като се добави новата.

Пример:

„Отивам на пикник и вземам ананас.“

„Отивам на пикник и вземам ананас и броколи.“

„Отивам на пикник и вземам ананас и броколи и вода.“

Саймън каза

Саймън каза „Вдигни си дясната ръка“. Саймън каза: „Вдигни си левия крак“. Извикай УРА. Ааа, но това не го каза Саймън. Знаете тази игра, нали? Трябва да изпълняваш командата, само ако е изречена от Саймън. Забавна е, можем да я използваме да учим кое е ДЯСНО и кое ЛЯВО в колата, но много ви моля, без да се изправяме и махаме безопасните колани.

Тишина в тунела

Перфектна за печелене на няколко момента тишина и спокойствие. Още в началото на пътешествието може да се уговорите с децата, че всеки тунел е началото на Мълчанка, а края изберете сами – до излизането на светло или първите изречени думи.

Всеки рисува

Подавайте си лист хартия, на който се редувайте да добавяте по една линия. Когато творбата е завършена, оставете децата да я оцветят.

Да измислим приказка

Тази игра е за развиване на въображението. Целта е да съчиним приказка, като се редуваме да измисляме по едно изречение, а всеки следващ участник трябва да продължи историята. Бонус точки и красив спомен, ако запишете цялото творение.

За щастие, за нещастие

Отново съчиняваме забавна история, но този път началото на всяко изречение е фиксирано. Първия участник започва изречение с израза „За нещастие“, а следващия „За щастие“.

Пример:

„За нещастие, на задната седалка има маймунка“.

„За щастие, тя си е сложила колана“.

„За нещастие, тя има нужда от тоалетна“.

„За щастие, скоро пристигаме“.

„За нещастие, маймунката е много много гладна“.

Развален телефон

Любим спомен от моето детство. Подходяща е за по-малки деца, но е добре пътниците да седят сравнително наблизо един до друг, т.е. да няма причина някой да става от мястото си. Някой измисля дума и я прошепва в ухото на човека, който стои най-близо до него. Той от своя страна предава на следващия и така до последния играч, който казва какво е чул.

Криеница наужким

Любимата на всички деца игра Криеница с разликата, че си представяме мястото, на което сме се скрили. Останалите в колата трябва да познаят къде сме, като ни задават въпроси, на които можем да отговаряме само с ДА и НЕ. Примери: В гората, в детската градина, на море….

Виждаш ли, виждаш ли

Тази игра е известна и любима. Докато пътуваме, се редуваме да питаме „Виждаш ли, виждаш ли… зелен трактор?“ и останалите започваме да търсим този красив и интересен елемент.

Азбучна верига

Избираме категория, след което трябва да изреждаме неща от тази категория в азбучен ред. Пример с животни: Акула, бухал, вълк, гъсеница…

Броене на крави

Разбира се, не е нужно да са крави, но е добре да е нещо, което ще срещате сравнително често по пътя. Всеки брои за себе си на глас кравите, които види. Когато някой види гробище, може да извика „Погребах ви кравите!“ и всички други участници губят своите крави. Естествено никое от децата няма да хареса да му нулирате бройката, но е забавно да ги разсейвате, за да не виждат крави или гробища по пътя. Печели този, който има най-много крави на финала.

Идеи от @1minmama

Балон на връв (6м+)

Надуваме балон и го завързваме на дълга връв. Връвта завързваме за колана на детското столче или ако сме в автобус за седалката. Така може да си играе с балона без да се притеснявам, че ще хвърчи навсякъде.

Познай в коя ръка е (12м+)

Крием малък предмет в юмрук (случвало ми се е дори намачкани касови бележки да използвам за тази игра) като показваме на детето как местим предмета от ръка в ръка. Затваряме юмрук и детето трябва да познае в коя ръка е останал предметът. Колко по-голямо е детето, толкова по-бързо местим предмета от ръка в ръка.

Дай бабо огънче (18/24м+)

Класическа игра, идеална за по път, когато има човек на седалката при детето. Възрастният събира ръцете си, разперва пръсти и ги опира една в друга (палец в палец, показалец в показалец и т.н.). Детето поставя показалец и среден пръст (представя си, че това са крачета) на стъпалцето, образувано от кутретата и казва: „Дай, бабо, огънче.“, а възрастният му отговаря „Качи се по-нагоре“, детето се качва на безименните пръсти и това се повтаря, докато стигне до дупката между палците и показалците.

Следва диалог:

– Дай, бабо огънче.

– Влез и си вземи.

– А това черното какво е?

– На дядо ти кожуха.

Детето си пъха ръчичката в дупката и възрастния имитира куче като прави „Бау, бау, бау“ и мачка и щипе ръчичката на детенцето между дланите си. С по-големите деца ролите може да се разменят.

Цветно бинго (24м+)

Правим на детето списък с цветове, които трябва да намери по пътя. То гледа през прозореца и казва, когато види нещо в този цвят.

Види ми се види нещо с буквичката… (36м+)

Още една класическа игра за децата, които вече разпознават звуците и буквите. Единият участник си намисля нещо, което се вижда наоколо и казва „Види ми се види нещо с буквичката…“ и казва някаква буква. Целта на другите участници е да познаят каква е думата като изреждат нещата с тази буква, които се виждат около тях.

Идея от @mom_camera_by_kami_veselinova

„Кутия за оцеляване“ по време на път

Необходима е метална кутия, магнитни букви или цифри и дървени пръчици. Метална кутия взех от шкафчето на моя мъж, може да откриете също в Джъмбо или да използвате метална кутия-моливник. Върху дървени пръчици написах задачи и сложих в кутията, заедно с магнитните цифри. Каква е тайната? Няколко часа забавна математика в колата. Събиране, изваждане, умножение, деление – вие решавате, според възможностите на математика.

Идеи от @kristina_orsova

Когато пътуваме с децата се старая да измислям на момента забавни игри според дестинациите ни или според актуални за децата теми. Винаги имаме под ръка книжки, които сменям редовно, за да не омръзват на децата, слушаме песнички от любимите ни албуми на Маргаритка, но когато се изчерпаме и положението стане напечено, започваме със следните игри.

Подаванка между братя

С тази игра от една страна уча големия ми син да помага на брат си, а от друга малкия да сътрудничи и също да помага на батко си. Подканям ги да си подават различни неща (на задната седалка винаги имат под ръка книжки, играчки, шишета с вода и т.н.). Като цяло доста се забавляват и се смеят, но играта не трае дълго. Все пак помага, когато единият е кисел и трябва да го разсея бързо. Може да се играе с мека топка или плюшена играчка, която децата да си подават или подхвърлят, ако са по-големи. 

Аз виждам с очите си…

Редуваме се да казваме какво виждаме, като нещата може да са истински или да си измисляме. Например, детето казва, че вижда крава, а ние трябва да познаем дали наистина е видяло крава или лъже. Така развиваме въображението и речника.

Открий нещо зелено/червено/синьо и т.н.

Аз казвам какъв цвят да открие през прозореца, а детето казва дали го вижда и ако да, какъв предмет е видял в съответния цвят. Ако навън няма предмет в търсения цвят, го търсим в колата.

Какъв ще е следващият автомобил?

Играем тази игра с Алекс, който е голям фен на почти всякакви автомобили. Трябва да познаем какъв ще е автомобилът, с който ще се разминем. Казваме дали ще е кола, автобус, джип, трактор, камион и т.н. Разновидност на играта е да познаваме цвета на автомобила, а по-големите деца може да познават марката. Подходяща е, когато пътуваме по сравнително натоварен двулентов път с насрещно движение, защото често има нови автомобили и очакването не е дълго.

Изследователи

И по време на път можем да учим интересни неща за природата. Когато ни стане супер скучно, провокирам Алекс с въпроси, с които да изследва сам мястото, през което пътуваме. Например го питам дали има много дървета. Значи минаваме през гора. Ако няма никакви дървета, значи минаваме през равнина. Ако вижда река, значи сме в дефиле. Ако има къщи, значи сме в село. Има тъмни облаци в небето? Значи може би ще вали. Оглеждам мястото и търся отличителни черти, с които да опиша къде се намираме и да му помогна да научи нови интересни неща. 

Как ти се струват игрите? Забавни, нали? Изтегли ги, готови за принтиране, оттук, остави ги в колата и ги тествай. Чакам с нетърпение да споделиш как си изкарвате на път с #офлайнфънвколата.

Кои сме ние?

Алекс, @offlinekids.bg

Аз съм Алекс, майка на две и човек, който обича малките радости в живота. Вярвам, че децата ни заслужават прекрасно офлайн детство, изпълнено с много щуротии, кални дрехи и усмивки. Обичам да решавам проблемите по забавен и сплотяващ начин, затова игрите са отговора на повечето ми трудности с малките.

Маги, @1minmama

Приятно ми е Маги, автор на блога за ранно детско развитие 1minmama.com, преподавател по „Теория на възпитанието“ във Великотърновския университет и майка на малка принцеса.

Криси, @kristina_orsova

Аз съм Кристина Орсова, майка на две момчета (Алекс, който е почти на 4 години и Тервел на 1,5 години). Автор съм на блога „В чехлите на мама“, в който споделям освен игри и образователни занимания с децата, също така и лесни рецепти за здравословно хапване за децата и цялото семейство, съвети за изграждане на здравословни хранителни навици у децата и идеи за семейни пътешествия и забавления.    

Ками, @mom_camera_by_kami_veselinova

Здравейте и от мен, аз съм мама Ками с камера. Най-често се описвам така – майка на две момчета /на 2г и7г/ вкъщи, дизайнер по професия и фотограф по душа. В блога си споделям лесни игри, които играем с децата, любимите ни книжки и всичко, което ме вълнува в момента.

Последвай ме в Instagram, Facebook или Youtube, където споделям интересни неща за родители. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *