Другата гледна точка за камерите в детските градини

В нашата реалност често детските заведения изтъкват като преимущество родителския достъп до видео съдържание на живо от градината. Днес ще поговорим, защо това е опасно и каква е по-добрата компромисна алтернатива.

  • Навлизане в личното пространство на децата. Като родители е наше право и задължение да решаваме, кога децата ни са снимани и записвани. Нека бъдем отговорни и не навлизаме дотолкова в личното пространство на децата ни. Те имат право на живот извън вкъщи, където са обгрижвани от обучен персонал. Нека им дадем възможността да се отделят от нас спрямо нуждите на възрастта им, това е здравословно и за детето, и за родителя.
  • Няма как да се гарантира, че сред родителите няма такива, които ще злоупотребят със съдържанието за лични перверзии или ще го преотстъпят на трети лица или криминални групировки. 
  • Съществува риск съдържанието от камерите да бъде хакнато от неоторизирани лица. Когато се предоставя родителски достъп, това означава, че видеото задължително минава през интернет протокол. Разбира се, детските заведения могат да инвестират във високи нива на сигурност, но остава въпросът, инвестират ли наистина или използват стандартните security интернет протоколи. На този линк има подробна информация, как да разберете дали видеосъдържанието в градината на детето Ви е защитено: https://watchmegrow.com/blog/can-child-care-center-cameras-be-hacked

Цялата рубрика ДЕЦА ПРЕД ОБЕКТИВА може да видите тук

  • Противно на общото схващане, родителският достъп до видео от градината на живо прави родителите по-неспокойни, те по-често мислят за децата си, по-често проверяват камерите и това ги разсейва от моментните им активности. 
  • От друга страна в родителите се създава измамно чувство за сигурност. Отново проучвания показват, че след инсталирането на камери в детските заведения, случаите на насилие срещу деца не намалява, а се премества като локация, т.к. в санитарните помещения няма камери, често насилниците сред персонала използват тези помещения или слепите петна на камерите, за да практикуват незаконните насилствени практики върху децата.
  • Други причини, които само ще споменем са нарушаването на доверие между родители и учители, понижаване на работния морал на учителите, невъзможността изцяло да се избегнат случаите на детска голота през камерите, подробности по тези и горните точки, може да прочетете в източниците.

Крачка в правилната посока, която частично адресира проблема с насилието в детските градини е, камерите да бъдат инсталирани, но достъп да има само директор и записи да се гледат само при сигнал или съмнения за насилие. Записите да се съхраняват само на добре охраняван физически сървър и да се изтриват записи по-стари от няколко месеца.

Източници:

https://ijccep.springeropen.com/articles/10.1186/s40723-022-00102-3

***

Ако те интересуват теми като родителство, игрите и здравословно и осъзнато използване на технологиите, не пропускай да последваш Offline Kids в InstagramFacebook, Youtube и Spotify.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *