Стъпка 4 - Подкрепа и грижа за вас

Понякога, особено при малките деца, премахването на устройствата може да стане от раз и с лекота за всички. В други случаи обаче, тази стъпка може да се окаже трудна за цялото семейство. Затова е добра идея да помислим как ще се грижим за себе си в този период.

Можем да опитаме да присъединим към мисията ни приятелско семейство, с което да работим заедно върху редуциране на екранното време на децата. Намирането на „партньори“ ще ни подари много ползи, а в същото време ще ни струва само един кратък разговор.

Можем да планираме coworking/ co-parenting. Целта е децата да играят заедно, а родителите да се редуват, когато има нужда от внимание. Дали ще се получи зависи от много фактори, но си заслужава да опитаме.

Можем да планираме почивка за нас като родители, заедно или по отделно, време, в което да презаредим батериите. Напълно окей е да помолим и помощ (роднинска, приятелска, платена… ).

Можем да помолим близък приятел/ка или роднина да ни осигурят емоционална подкрепа и да следят процеса. Самата мисъл, че някой знае какво правим и следи развитието може да ни помогне да се придържаме по-стриктно към “промяната”. 

Добре е да се подготвим за няколко трудни дни. Възможно е в началото да има моменти, в които да ни се иска да се върнем към „екранната бавачка“, просто, за да оцелеем деня. Но искаме да ви насърчим, че след първите няколко трудни дни, всичко си идва на мястото…

Ако работите в присъствието на детето, тази страница с идеи от други родители ще ви бъде полезна.

Насърчаваме ви да си записвате на видимо място всички положителни неща, които виждате от промяната - промени в поведението на детето, както и качествени неща, които правите заедно. Това ще ви дава стимул в трудните моменти.

*Нашият дизайнер сътвори красив шаблон за отбелязване на положителните промени, който може да изтеглите безплатно от тук.

Когато осигурите необходимата подкрепа за себе си, продължете към следващата стъпка, върнете се към началото или ни пишете, независимо дали търсите съвет, насърчение или просто да споделите през какво преминавате.