Как да намаля екранното време на детето?

Confused_Mum
Информацията в тази страница ще Ви е полезна, когато...
  • Желаете да преустановите екранното време на Вашето дете или да го вкарате в здравословни граници
  • Търсите кратка, ясна и практична информация и насоки по темата

За да бъдем полезни с това, което правим, ще сме благодарни да ни връщате обратна връзка за всичко, през което преминавате.

Ако се колебаете дали вашето дете има нужда от промяна в екранното време, този материал може да ви даде яснота.

А ако все още се чудите дали екранното време има някакво негативно влияние върху децата, това ще ви бъде полезно 🙂

С цел да ви улесним и да ви помогнем да намерите точната информация, от която се нуждаете, сме оформили информацията в няколко стъпки. Съветваме ви да преминете през всички стъпки, независимо дали се чувствате подготвени или не, защото сме включили много и практични идеи.

Понякога отсъствието на нашата предварителна подготовка се превръща в причина да се проваляме в нови начинания. Подготовката може да заздрави нашата увереност и мотивация и да намали първоначалния стрес при премахването на екранните устройства. Затова и първата стъпка започва точно оттук – Няколко минути за вътрешната ни мотивация и нагласа

Когато си поставим за цел да вкараме екранното време в някаква рамка, ще имаме нужда от подкрепата и участието на всички, които са грижат за детето, особено втория родител. Затова втората стъпка е именно това – да го привлечем на наша страна.

Когато си поставим за цел да вкараме екранното време в някаква рамка, ще имаме нужда от подкрепата и участието на всички, които са грижат за детето, особено втория родител. Затова втората стъпка е именно това – да го привлечем на наша страна. Ето тук има някои идеи, които ще ви бъдат полезни, в случай че той все още не е убеден детето да има ограничено или никакво екранно време

Съвсем нормално е премахването на електронния помощник в ежедневието да бъде труден както за Вас, така и за детето процес. В тази стъпка сме подготвили списък с практични идеи, които със сигурност ще ви помогнат в подготовката, за да се справите по-леко с промяната.

Понякога, особено при малките деца, премахването на устройствата може да стане от раз и с лекота за всички. В други случаи обаче, тази стъпка може да се окаже трудна за цялото семейство. Затова е добра идея да помислим как ще се грижим за себе си в този период. Практични идеи може да намерим тук

Понякога, особено при малките деца, премахването на устройствата може да стане от раз и с лекота за всички. В други случаи обаче, тази стъпка може да се окаже трудна за цялото семейство. Затова е добра идея да помислим как ще се грижим за себе си в този период. Практични идеи може да намерим тук

Има и дъждовни дни...

Има моменти, когато ни е трудно. Дни, в които ни се иска да ни е по-леко. Предлагаме ви няколко идеи, с които да си давате сили и надежда, когато ви е трудно. Запазете ги като тапет за телефона или ги разпечатайте, за да ги сложите на видно място у дома. Например на хладилника. Или просто си напишете ваши, с които да си давате кураж и надежда.

Автори

  • Александрина Георгиева – създател на „Офлайн кидс“, програмист, сертифициран OUTDOOR инструктор, учител по Информационни технологии.
  • Ели Мантовска – консултант, коуч и обучаващ с над 22 години стаж в сферата на обученията, знанието и междуличностните взаимоотношения, бъдещ детски психолог.
  • Марина Грибачева – психолог с интереси както в областта на психичното здраве, усещането за успех и благополучие, така и върху травмата и факторите, които са в основата на психичните заболявания и разстройства.
  • Христина Филипова – детски психолог
  • Калейдоскоп дизайн – дизайн и стилистика