Детето и страха от кучета – 5 съвета за преодоляването му

Кучето може да бъде страхотен приятел, другар, учител /не, в популярния смисъл на думата/ и довереник на вашето дете. То е преживяване и емоция, както за децата, така и за самите нас, като родители. Всички деца обожават животните и в частност най-добрия четириног приятел на човека – кучето, но… Има деца, които по различни причини, а понякога и без изтъкнати такива, се страхуват и изпитват недоверие към нас, когато ги убеждаваме защо трябва да не се страхуват от кучетата. Тук е моментът да се запитаме дали детето се страхува само от кучета или от животни като цяло, тъй като в отговора на този въпрос се крие и нашия подход към ситуацията.

Ето някой съвети от родител към родител как детето ви може да превъзмогне своя страх към тези пухкави, или не чак толкова, малки или големи, тихи или своенравни и шумни домашни любимци, чийто брой по света по официални данни надхвърля 400 милиона.

Изгледайте анимационно филмче с кучета заедно с вашето дете.

„101 далматинци“ е чудесен избор. Важно е детето да визуализира любовта към тези животни и тяхната всеотдайност към стопаните. А анимацията в ранна детска възраст играе ключова роля за представата на децата и формира част от разбиранията им към света!

Купете на детето куче – играчка.

Уверявам ви, че може да се влюби в този животински вид на секундата и страха не само да изчезне, а да се превърне в любов. Кученце, което ходи, джафка и има каишка е чудесен преходен подарък към един истински домашен любимец и приятел за вашето дете.

Излезте в парк, в който знаете, че хората често разхождат своите домашни любимци.

Седнете на една пейка и му кажете да наблюдава кучетата, които са на разходка със своите стопани. Нежно и грижовно му обяснете, че не всички кученца са опасни /ако е претърпяло инцидент с куче/. Разкажете му защо е на каишка например, обосновете се, че е много приятно да разхождаш своето куче, и че то също се чувства добре. Разкажете му нещо за определените породи, разкажете му за кучетата водачи, спасители, пожарникари и пр.

Организирайте среща със семейство, което има куче.

Поканете ги във вашия дом, за да се чувства детето по-уверено и спокойно. Първоначално не бързайте. Спокойно и на каишка нека кучето влезе в дома. Дайте му време да опознае и то територията и тогава от разстояние ги „запознайте“. Ако усетите колебание в детето, не го пришпорвайте. Изчакайте и опитайте пак. Може да погалите кучето, да му дадете лакомство, за да види детето, че всъщност това носи приятна емоция и на двете страни.

Помолете детето да държи/води за каишката куче на приятел.

Макар и за 5 секунди този метод помага, защото детето ще разбере, че не всички кучета са опасни и тяхната близост е приятна.

Ако решите да не си взимате домашен любимец, а просто искате страха на вашето дете да изчезне, е нужно търпение и време. Детето не бива да се страхува от кучета, но и прекаленото доверие в тях не е за подценяване и то добре трябва да осъзнава разликата между кучетата, които може да погали, и тези, от които трябва да се пази.

Пожелаваме ви успех в мисията и ви съветваме: не купувайте кученце за Коледа, ако не можете да му отдадете вашата любов, топлина, време и средства. Не забравяйте, че то става член на вашето семейство и има нужди, точно както всеки от нас!

Статията е изпратена от Албена Бугаринова

Не пропускайте да се включите във Фейсбук групата ни Офлайн Кидс, където може да намерите и споделите идеи за разнообразяване на ежедневието с децата 🙂