Печати… от картоф

С тази кратичка статия ще ви запознаем с господин картоф, който може да е не само вкусен, но…и много забавен. Ако на вашия малчуган са му доскучали купищата играчки и има творческо въображение, може заедно да сътворите мини печати от картофи. Може да обясните на детето, че когато вие сте била малка като него не сте имала толкова много играчки и сами сте си ги правили.

Какво е необходимо?

  • Твърд картоф
  • Четка за боя
  • Боя – акрилна, темперна, текстилна или Домашни безвредни боички.
  • Формички за сладки
  • Голяма усмивка

Как се правят печати от картоф?

Разрежете на две картофа внимателно върху дъска. Ако детето е прекалено малко, най-добре с острите предмети да „оперирате“ само вие. Върху една от половинките на картофчето забийте една формичка за сладки, така че да потъне цялата. Изрежете по края заобикалящата я картофена обвивка, оставяйки само средата и изпъкналата формичка. Може да използвате повече картофи и да и направите печати с цялата кухненска палитра от формички за сладки.

С помощта на гъба или внимателно с четката за боя нанесете от желания цвят боя и сте готови.

Развихрете въображението

Експериментирайте върху хартия на воля. Може заедно да направите композиция като пъстроцветен зоопарк или абстрактна картина, пълна със сърчица, цветя и полумесеци.

След като направите няколко велики произведения може да изненадате татко с мини изложба на просторче. Вържете канап и с щипки за простиране закачете и презентирайте тържествено изложбата на вашето дете, като подчертаете, че всички продукти са органични и естествени, сътворени от ръцете на детето.

Ако пък /въпреки традиционността на картофа в българската кухня/ все пак не разполагате с картофи, може да ползвате ябълка или по-твърда круша. Развихрете въображението си и творете ЗАЕДНО!

Приятни забавления и много детски усмивки!

Статията е изпратена от Албена Бугаринова

Не пропускайте да се включите във Фейсбук групата ни Офлайн Кидс, където може да намерите и споделите идеи за разнообразяване на ежедневието с децата 🙂