Влияят ли технологиите на взаимоотношенията ни тук и сега?

Ние сме социални същества. Имаме нужда от близост. И колкото и да вярваме, че технологиите ни свързват с хората, вътрешно знаем, че имаме нужда от истинска, човешка, докосваща се близост.

Но могат ли екраните да ни отнемат това?

През 2012 година Андрю К. Пшибилски и Нета Вайнщайн поставят под съмнение идеята, че самото присъствие на мобилен телефон може да представлява бариера пред човешките взаимоотношения, особено когато се водят смислени и лични разговори. За да проучат това, те провеждат два експеримента, в които двойки непознати са поставени в условия на формиране на взаимоотношения.

В първия експеримент се включват 74 участника, разпределени на случаен принцип по двойки. Всяка двойка е поканена в малка стая да проведе 10 минутен разговор по зададена тема: „Обсъдете интересно събитие, което ви се случи последния месец“. Освен два стола в стаята е имало само маса, книга и върху нея джобен тефтер или мобилен телефон. След това всеки участник е поканен да попълни кратък въпросник.

След провеждане на експеримента, Пшибилски и Вайнщайн установяват, че двойките партньори, които се опознават в присъствието на мобилен телефон, чувстват по-слаба близост с партньорите си и споделят по-ниско качество на взаимоотношенията в сравнение с двойките, които разговарят без телефон на масата.

По време на втория експеримент учените искат да проверят дали мобилните технологии влияят еднакво на повърхностни („Какво е мнението ви за пластмасовите рождествени дървета?“) и по-дълбоки себеразкриващи разговори („Кои са най-значимите за вас събития през последната година?“). Тук обръщат специално внимание на доверието и емпатията между двойките. Включват се 68 участника, този път разделени на четири ситуации – 2 (с или без телефон) х 2 (повърхностен или дълбок разговор).

Пшибилски и Вайнщайн установяват, че по време на по-дълбоки разговори, в които има повече емоционално споделяне, дори самото присъствие на телефон, обърнат с екрана надолу върху маса далеч от участниците, може силно да повлияе на доверието помежду им.

Двата експеримента показват, че самото присъствие на мобилни телефони възпрепятства развитието на междуличностите отношения, близост и доверие, намалява степента, до която изпитваме съпричастност и разбиране помежду си. Създадени, за да ни свържат с хората, които са далеч, те могат да ни отдалечат от тези, които са тук до нас. И всичко това се случва на подсъзнателно ниво.

Могат, но ако им позволим.

Та, какво можем да направим? Много е просто.

Когато сме сами или в работно време, работим. Използваме технологиите като помощно средство.

Когато искаме да се сближим с човека до нас, оставяме телефона извън полезрението ни с изключен звук.

***

Ако ви интересуват теми като родителство, игрите и здравословно и осъзнато използване на технологиите, не пропускайте да последвате Offline Kids в Instagram или Facebook.

***

Превод на още едно изследване по темата: https://offlinekids.bg/zashto-telefona-e-problem-v-svurzvaneto/

Как екраните въздействат върху мозъка и тялото на детето? – https://offlinekids.bg/how-screens-affect-children/

Линк към споменатото научно изследване: https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/0265407512453827

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *