Главното, което е добре да обмислите, когато въвеждате детето си в света на екраните, е съдържанието

  • Децата имитират прекрасно. Имат способност за възпроизвеждане на поведение след като само веднъж са го наблюдавали (отложена имитация). 13 месечно дете може да си спомни нещо седмица след като го е видяло за първи и единствен път. Представете си какво може да последва след часове пред телевизора.
  • Онова, което позволите да постъпи в мозъка на детето ви, повлиява очакванията му за света, които на свой ред повлияват не само това, което то е в състояние да възприеме, но и неговото поведение. И това важи независимо дали става дума за бебета на един месец или двадесетгодишни студенти.
  • От много години вече е установена връзката между враждебността в детска възраст и количеството време, прекарано пред TV. Става въпрос за способността ни за отложена имитация, комбинирана с неспособност за контрол на импулсите.
  • Всеки час, прекаран пред телевизора от деца под четири години, повишава с девет процента риска те да упражняват тормоз, когато са в училищна възраст. Американската асоциация по педиатрия счита, че между 10 и 20 процента от реалното насилие се провокира от факта, че сме изложени на образи на насилие в медиите.
  • Когато избирате какво съдържание да показвате на детето и колко време то да прекарва пред устройството, вземете решение заедно с втория родител. По този начин ще поставите ясни граници на детето и то няма да се обърква от различни изисквания.
  • Опитайте се да ограничавате съдържание с ярки цветове и силни звуци, за да избегнете максимално претоварването със стимули.

Призив към вас: Не съм запозната с детските филмчета, затова ви моля – споделете в коментарите такива, в които няма насилие, а са образователни и с изграждащо ценностите съдържание, за да бъде полезно за всички родители, които се чудят какво да изберат 🙂


Източник на информацията: Книгата „Правилата на бебешкия мозък“ от Джон Медина

***

Ако ви интересуват теми като родителство, игрите и здравословно и осъзнато използване на технологиите, не пропускайте да последвате Offline Kids в Instagram или Facebook.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *