Споделено от слухово-речеви терапевт Таня Иванова

Все повече специалисти алармират за рисковете от прекомерното и твърде ранно излагане на екрани. Благодарим на @motheradventureblog, която споделя част от нейния професионален опит в тази област 🙂

„Аз съм Таня Иванова. По образование и професия съм слухово-речеви терапевт. Работя с деца и ученици от 2008-ма година.

Все по-често консултирам родители, чиито деца не говорят, а са на 3, 4 годишна възраст.

Децата не разбират речта на своите родители – било то кратки въпроси или прости инструкции. Когато искат нещо посочват или дърпат родителя към желания предмет. Често се изнервят, т.к. остават неразбрани…

Обичат да гледат детски филми, песнички или клипчета.

Не играят с играчки – не обичат, не проявяват интерес или не знаят как да манипулират с тях, да ги използват по предназначение.

Нямат устойчиво внимание, на подражават, не поддържат очен контакт.

Или така наречените – екранни деца.

В частната ми практика дойде момиченце – на 2,9 години. Не говореше, двигателно активна, непоседлива, не можеше да се спре на едно място за повече от 2 минути. Дърпаше това, което иска. Ядосваше се, хвърляше, буташе, удряше, ако не стане на нейното.

Работата с нея беше предизвикателство.

Първото, което договарям с родителите, е тяхното активно участие в терапевтичния процес – следване на насоките, които давам; промяна на режима в къщи; отработване на упражнения/ задачи от сесията.

Работя с детето и родителя. По този начин той вижда какво е необходимо да прави вкъщи – обучавам го, давам насоки, насърчавам взаимодействие и игри.

Споделям мнението си относно влиянието на устройствата върху цялостното детско развитие. Насърчавам тяхното спиране или ограничаване. Поощрявам активното говорене с детето – вербализиране на всяко действие, емоция, чувство, ситуация, назоваване на предмети, общи дейности.

Предлагам идеи за офлайн игри и занимания според възрастта на детето и неговите възможности. Проследявам тяхното изпълнение, както и възникнали затруднения.

Създавам доверителна връзка и спокойна, защитена среда за подкрепа.“

***

Ако ви интересуват теми като родителство, игрите и здравословно и осъзнато използване на технологиите, не пропускайте да последвате Offline Kids в Instagram и Facebook.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *