Влакче от ролки

Как да си направим вкъщи влакче от ролки тоалетна хартия

„Влака, влака, влака…“. От няколко дни само това се чува вкъщи. Цял куп играчки на гуми и колела, но влакче наистина няма. За толкова голям любител на всичко, което се търкаля по земята, явно липсата е осезаема. Нищо, че въпросния младеж е всъщност на 18 месеца…

Но кой разумен човек подарява играчки малко преди празниците? Затова запретнах ръкави и с подръчни материали му направих така жадуваното влакче. Не стана перфектно, но Яни мноооооооого му се радва и вече час го бутаме и викаме „Пуф паф пуф паф ту туууу“.

Ако детето ви е малко по-голямо, най-добре да го направите заедно или да го насърчите да си направи само. Направата на играчката си има чар, който не може да се замени по никакъв начин.

Влакче от ролки – материали:
  • Ролки от тоалетна хартия
  • Пухени телчета
  • Водни боички и четка
  • Широки сламки, нарязани на парчета по 4-5см
  • Клечки за уши
  • Капачки от шишета
  • Силиконов пистолет

Разбира се може да развиете идеята и да добавите подобрения или вариации.

Оцветяване на ролките

Първото, което направих, беше оцветяването на ролките от тоалетна хартия. Нашето влакче е от едноцветни ролки, защото учим цветовете. Не се ограничавайте в тази стъпка. Децата, които могат да рисуват сами, нека отделят колкото време им се иска.

За локомотив използвах две ролки. Едната претърпя лека операция, за да залепне перфектно за втората.

Колелата

Докато ролките бяха настрана да съхнат, се заех с колелата. За основа използвах клечки за уши. Махнах памучната част, защото тя бързо щеше да се разнищи. Все пак с толкова превозни средства у дома, не искаме да предизвикаме някое ПТП.

Капачка – клечка – парче сламка – капачка. Цели 12 пъти. Деликатна работа предвид факта, че сламката трябва да остане подвижна. В противен случай ще остане влакчето в депото.

Пухени телчета

Използвам ги за връзка между вагоните. От едната страна правих уше, а от другата оставях свободно. Така става лесно отделянето и събирането на вагоните.

Както казах, варианти много. Нека децата направят каквото им харесва.

Оставям ви да се забавлявате. Не пропускайте да се включите във Фейсбук групата ни Офлайн Кидс, където може да намерите и споделите идеи за разнообразяване на ежедневието с децата 🙂

Ако обичате да творите, вижте още и Боулинг със Снежковци.