За локвите и детските усмивки

Изпратено от Стела Владимирова

Наближаваше краят на месец декември. Снегът още не беше спуснал своята красива бяла приказка, но въпреки това се усещаше вълнението и оживлението от приближаващите коледни празници. Хората по улиците, дори и забързани, изглеждаха една идея по-усмихнати.

Денят беше мрачен, до преди около час валеше. Имаше големи локви навсякъде из града. На пръв поглед като всеки друг ден от сезона. Но не съвсем!

Беше последния учебен ден за моят смел второкласник и хоп – Здравей, коледна ваканция! Спрях колата пред училището. Ето го и НЕГО – моята гордост, радост и утеха. Нещо явно го беше притеснило в училище – не изглеждаше много щастлив. Защо ли? Търпение… Той ще си каже…

Паркирах колата пред вкъщи, взехме раницата и тръгнахме по пътечката, която водеше към нашия вход. Извиках му да спре и му казах, че искам да изкрещи „Ваканция! Ураааа!“.

Изгледа ме странно, леко притеснен с очи, които казваха: „Мамо, какво ще си помислят другите за мен?“.

Стоп.

“Какво ще те накара да се усмихнеш, слънчице мое?“ попитах.

„Ами…( секунда за размисъл)… Може ли да тичам в локвите?“

Опс… Дънките му бяха толкова светлосиви, че почти бели, маратонките също… И какво от това?!?

“Тичай, скачай… сега ти се е паднало…“.

И настана такава веселба. Усмивката изгря на любимото лице и стопли моето майчино сърце.

Да, в главата ми мигновено изникна пералнята, ама нали затова я имаме…;) Достатъчно кал, малко мръсни дънки и яке дори, натежали маратонки, НО едно щастливо дете!!!

Струва си, повярвайте ми – детската усмивка може да размекне и камъка!

Мили мами, обръщам се към всички вас, които обичате децата си и искате най-доброто за тях.

Запомнете:

  • Вашето дете е избрало Вас за своя майка, следователно Вие сте най-добрата МАМА!!!
  • Вашата мисия е детето Ви да е здраво, но то трябва да се чувства обичано и щастливо.
  • Правилата дефинирайте точно, но не забравяйте да си оставяте вратичка за компромиси.
  • Всяко ваше „НЕ“ трябва да си остане такова, но не бива на всяка детска молба отговора да е НЕ!
  • Времето, което отделяме на децата си днес, формира тяхното и наше утре.

Хайде стига толкова философии за днес! Сега имам едно предложение за Вас. Следващите дни навярно ще са хладни и дъждовни… Подтискащи почти за всички… Но аз Ви предлагам да се замислим над сентенцията „Няма нищо по-хубаво от лошото време“…

Обуйте гумените ботушки на своите дечица.

Ако имате и Вие – точка за Вас! Излезте навън да тичате в локвите. Дори и да седнете в някоя от тях, не е криза… Пет минути Ви делят от банята и пералнята, но радостта ще трае по-дълго.

Погледнете в очите на вашето малко съкровище и там ще откриете такава истинска, жива и неподправена любов и благодарност.

Може преди да излезете навън да си направите корабчета и лодки от хартия, които да проверите дали могат безгрижно да се носят в локвите. Ако случайно сте забравили как се правят, чичко Google знае всичко и може да Ви удари едно рамо, за да завършите успешно мисията си.

И ако ми позволите да направя едно заключение: Чистотата е здраве, но пък понякога лека забежка от „Внимавай, ще се изцапаш“ носи толкова щастие на нас и нашите най-скъпи дарове – ДЕЦАТА!

УСМИХВАЙТЕ СЕ… ЗАРАЗНО Е…

Не пропускайте да се включите във Фейсбук групата ни Офлайн Кидс, където може да намерите и споделите идеи за разнообразяване на ежедневието с децата 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *