Вместо да воюваме срещу детето и видео игрите…

Вместо да воюваме срещу детето и видео игрите, можем да го привлечем на наша страна в търсенето на здравословен баланс. 

  1. Да му помогнем да разбере, че повечето видео игри са създадени с пристрастяващ дизайн. Колкото повече време и внимание им даваме, толкова повече гейминг компаниите печелят от нас. 
  2. Да покажем искрен интерес към любимите видео игри на детето. Да се опитаме да разберем какво му харесва във всяка една, какво му дава, каква нужда посреща или от какво в реалния живот бяга. 
  3. Да го учим да наблюдава промяната в емоциите си. Да го питаме за настроението му и да насочваме вниманието му, че след часове  гейминг никой не е по-енергизиран, по-развълнуван или по-щастлив. 
  4. Когато разбере нуждата от поставяне на граници на времето ни за видео игри, да търсим заедно начини за справяне с предизвикателствата в реалния живот, а времето пред екрана да остане приятно допълнение, вместо виртуално бягство. 
Няколко причини децата да бягат от реалността си в екранните забавления: 
  • Много деца прибягват към видео игрите, когато изпитват трудности в училище или бягат от усещането, че не се справят с важна задача. Можем да започнем да хвалим и възнаграждаваме положените усилия, а не непременно резултата. Разбира се, заедно с това да го подкрепим в разбирането на трудния материал. 
  • В съвременния свят игрите са се превърнали в основен източник на социализация. Можем да подкрепим детето като създаваме повече възможности и условия за общуване с връстници в реалния живот. 
  • Възможно е да му липсва алтернатива и да се обръща към най-бързия източник на забавление. Можем да учим детето да си поставя цели за деня, седмицата или месеца, както и списък със задачи за постигането им
  • Понякога видео игрите са просто вреден навик. Формирането на нови здравословни навици за спорт, излизане с приятели и други офлайн активности могат да бъдат лесно решение на прекомерното екранно време. 

*** 
Знаеш ли, че само с 10лв/месец можеш да ни подкрепиш да помогнем на повече семейства да използват технологиите здравословно? Тук можеш да научиш как.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *