Защо споделяме децата си в социалните мрежи?

След всички изброени рискове и опасности, за които сме говорили в рубриката “Деца пред обектива”, нормално е да си задаваме въпроса, защо споделяме децата си в социалните мрежи.

Основните предпоставки и причини, които проучванията сочат, са следните:

➡ Ако даден човек е качвал често снимки/видеа от личен характер преди да стане родител.

➡ Ако родителят е заобиколен, виртуално и в реалния живот, от приятели, които също споделят децата си. Желанието да се впише в средата си, го тласка да се държи като останалите.

➡ Ако инфлуенсърите, които следим, споделят децата си, това нормализира акта на споделяне и в опита си да им подражаваме, възприемаме техния избор да споделят децата си като наш. Всички сме чували аргумента “Е, всички го правят”

➡ ** Заключенията на проучванията сочат, че най-честата причина, която родителите дават за споделянето е, че се гордеят с постиженията или външния вид на децата си. Оказва се, че това не е реална причина родителите да споделят децата си. Почти всички родители смятат децата си за сладки и се гордеят с успехите им, но според проучванията, ако родителите нямат история на често публикуване на лични снимки онлайн, нямат социален натиск от околните да публикуват снимки на децата си, те не го правят и запазват снимките на децата си лични, а гордостта споделят само в реалното общуване с приятели.

Ефектът от споделянето на детско съдържание, който учени от Brigham Young University, споделят в резултатите от проучването си над майки през първите месеци от раждането на детето е, че по-високата активност във Facebook на тема майчинство, е пряко свързана с по-високи нива на стрес и несигурност в ролята им на майки, а също и повишен риск от депресивни състояния.

Някои практични съвети

Съвети, как да подходим, за да подобрим психическото си здраве и да направим отношението си към социалните медии по-здравословно и ограничено.

✅ Да излизаме по-често физически с приятели, особено на открито;

✅ Да изключим нотификациите на приложенията на социалните мрежи;

✅ Да спрем да следим потребители, които ни въвличат в сравнения и съревнование на тема майчинство;

✅ Да си направим почивка от социалните мрежи за няколко дни.

***

Ако ви интересуват теми като родителство, игрите и здравословно и осъзнато използване на технологиите, не пропускайте да последвате Offline Kids в Instagram и Facebook.

Източници:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3650729/

https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2056305120978376

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *