10+ полезни и приятни начина да използваме екраните

Вместо пасивно гледане на анимации, можем да изполваме екранното време по полезен и приятен начин. Напомняме, че през първите 3 години от детето не се препоръчва никакво екранно време.

Научете повече за предстоящото „Кога и как да въведем екранно време?“ събитие

ВИРТУАЛНА РАЗХОДКА

Заедно с детето можете да посетите интересни локации из целия свят. Това може да бъде друг град или далечна държава, музей, забележителност или далечно кътче на природата.

ТВОРЧЕСКИ ПРОЕКТ

Можете заедно да потърсите в онлайн пространството различни идеи за творчески проекти и занимания, според интереса на детето. Това могат да бъдат оригами, Pyssla, ракети и кораби от подръчни материали и т.н.

ФИЗИЧЕСКА АКТИВНОСТ

Можете да потърсите и гледате заедно предавания, презназначени за деца, които насърчават физическата активност. Това могат да бъдат детски тренировки, балет или дори танци, които да ни помогнат да се раздвижим и изразходим излишна енергия.

НАУЧНИ ЕКСПЕРИМЕНТИ

Отновно според интереса, и разбира се съобразено с възрастта на детето, можем да потърсим различни научни експерименти. Съществуват много видеа, които са забавни, бюджетни и не отнемат толкова време, а за детето остава незабравим спомен и безценни уроци от преживяването.

РИСУВАНЕ

Можем да насърчим използването на технологии за създаване на изображения чрез оцветяване за по-малките, рисуване и моделиране на 3D картинки за по-големите. Можем също да подкрепим въображението си чрез измисляне на приказки и визуализиране на героите в тях.

Вижте нашите предстоящи събития

Научно образователни видеа

Съществуват много кратки научно образователни видеа (NatGeo, Discovery… ). Можем да изберем предаване, което отговаря на интереса на детето в даден момент и ни помага да разберем факти, които ние като родители не знаем.

Образователни видеа на чужд език

Научните изследвания потвърждават, че език се учи чрез двупосочна интеракция с живо същество. Песнички и видеа обаче могат да бъдат чудесно допълнение на комуникацията и уроците, които имаме в реалния живот.

Видео разговор

Ако нямате възможност да се ангажирате с детето, може да помолите роднина да прочете приказка, изпее песен или просто поговори с детето във видео връзка. Можете да направите и виртуална среща с приятелско дете, с което виждането на живо е трудно или невъзможно.

експериментиране със заснемане на снимки и видеа

Насърчаване креативността и фокусирането върху значими обекти или събития чрез заснемането на снимки или кратки видеа. При по-големите деца може да включите и обработка.

Гледайте заедно

Направете екранното време споделено преживяване. Използвайте периода да разговаряте с детето за необходимостта да си поставяме граници, етични норми и грижа за нашата безопасност в дигиталния свят.

***

Ако ви интересуват теми като родителство, игрите и здравословно и осъзнато използване на технологиите, не пропускайте да последвате Offline Kids в Instagram и Facebook.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *