Забавна майка – 20 бързи и лесни идеи

Мечтаейки за деца, всяка жена е сигурна, че ще бъде забавна майка. Ще играем с тях, ще се усмихваме и смеем всеки ден. Но в повечето случаи деня ни преминава в битка да свършим всички задачки. Наред с работа, готвене, чистене и пране не остава много време за нещо различно.

За съжаление играта с нашите деца е едно от първите неща, които жертваме. От забавна майка се превръщаме в заета жена, отказваща всичко на децата си. Но не е необходимо всеки път да е така. Ако успеете да намерите дори 20 минути от деня си, можете да върнете забавлението в майчинството.

20 начина да бъдете забавна майка, отнемащи 20 минути или по-малко

Импровизирано танцово парти

Не изисква планиране или подготовка. Просто песен. По-добре дори не казвайте на детето си какво планирате да правите. Когато музиката започне, затанцувайте и ги поканете да се присъединят. Първоначално може да гледат все едно сте полудяла, но ще им хареса. Най-малкото ще се смеят, а това си е победа. 

Говорете с акцент

За децата това е супер забавно. Не е нуждо акцента да е добър, нито дори да е истински. Може просто да говорите смешно. За още по-забавно, преструвайте се, че нямате идея за какво ви говорят. „Акцент? Какъв акцент?“

Оцветявайте

Кога за последно взехте пастели и оцветявахте? Както при децата, така и при възрастните, оцветяването има успокояващ ефект. Отделете 20 минути и седнете с децата да оцветявате най-обикновена книжка. Хем ще си починете, хем ще може да поговорите. Глътка въздух в уморителния ден.

Състезавайте се

С всичката електроника тези дни, физическата дейност на децата никога не е твърде много. Изведете ги навън и ги предизвикайте на състезание. Дори и само за обиколка на сградата. Децата се увличат в състезанията. Няма нужда да е супер успорвано, нито да се фокусирате върху победителя. Просто тичайте и се смейте.

Бой с възглавници

Няма нужда да чакате времето за сън, за да се биете с възглавници. Грабнете възглавница и (нежно) започнете импровизирана битка с детето си. Добавете доза смях, записвайки на телефона си видео на забавен кадър. Забавено видео на бой с възглавници ще предизвиква смях седмици наред.

Запишете глупаво видео

Няма нужда да е перфектно, няма нужда дори да има някакъв смисъл. Просто вземете телефона и запишете видео на това, което вършите заедно. Изпратете го на приятели или роднини.

Забавни селфита

Може и да сте се смеели на други, използващи селфи пръчка, но сега е подходящия момент да се снабдите с такава. Децата растат в ерата на социалните мрежи и селфитата са навсякъде. Забавлявайте се като ги правите заедно. Правете физиономии и глупави пози.

Настолна игра

Купете си (или измислете) настолна игра, която е подходяща за възрастта на децата и не отнема много време да се изиграе. Обикновено тези игри са хем забавни, хем помагат на децата да учат разни неща.

Играйте в дъжда

Следващия път, когато завали, забравете лекциите за настинка и болести. Вземете гумени ботуши и заподскачайте из локвите. Позволете си да се намокрите и танцувайте в дъжда. Ще изненадате не само децата си, но и себе си като се позабавлявате малко.

Разходете се

Когато имате нужда от нещо по-спокойно, просто се разходете из квартала. Оставете телефона вкъщи. Поговорете си за преживявания или за нещата, които виждате около вас.

Преобличане

Винаги е забавно да пробваш дрехите на мама или тате. Децата винаги копнеят за това, така че най-добре под ваш надзор. Позволете им да подберат дрехи и за вас. Направете си модно ревю.

Гледайте филмче заедно

И по-точно… гледайте ТЯХНОТО ЛЮБИМО филмче заедно. Поинтересувайте се от героите и случките. Децата обичат да разказват за нещата, които ги вълнуват.

Чаено парти

Няколко чашки и нещо за хрупане. Няма нужда дори да пиете дори чай. Насладете се на сладки приказки.

Спорт

Няма нужда от екипировка. Намерете нещо вкъщи и импровизирайте. Позволете на въображението да работи и измислете ваш спорт, който да играете заедно.

Нарисувайте си портрети

Вземете лист и молив и насърчете детето да ви нарисува портрет. Както е забавно, така е и разтапящо да се видиш през детските очи.

Търсене на съкровища

Направете списък с неща, които имате у дома и накарайте децата да ги намерят. Или накарайте те да направят списък с предмети, които вие да намерите. Кой ще намери пръв предметите?

Водни войни

Изведете децата навън. Полейте ги с вода. В първия момент ще се шокират, но бързо ще се включат в забавлението. Бонус точки, ако имате подготвени малко водни балони.

Пикник

Няма нещо по-лесно. Следващото хапване пакетирайте за навън, заедно с едно одеало. Намерете спокойно и красиво местенце и си направете импровизиран пикник.

Поглезете се

Ако имате дъщеря, лакирайте ноктите й. Или тя нека лакира вашите. Направете си масаж. Направете малко разтягане. Прекарайте 20 минути преструвайки се, че сте на спа.

Направете си палатка

Помните ли любимите игри от вашето детство? Не мисля, че има човек, който да не е обичал да си прави палатка. Направете си палатка, в която може да почетете или да поиграете някоя любима игра.

Не пропускайте да се включите във Фейсбук групата ни Офлайн Кидс, където може да намерите и споделите идеи за разнообразяване на ежедневието с децата 🙂

Вижте също За локвите и детските усмивки