Георгиеви vs. Атопичния дерматит

*Преди да прочетете написаното искам да напомня, че аз НЕ съм лекар и НЕ давам решение за проблема Атопичен Дерматит. Тук просто споделям най-основните моменти от нашата история и какво помогна на нашия син. Много хора споделят други решения и опитности. Бъдете чувствителни за всичко, което чувате, и изпитвайте кое е най-добро и подходящо за Вашия случай. Моля Ви, допитвайте се до специалисти, преди да предприемете каквото и да е било.

Знам, че на теория вече всяко второ (софийско) дете има този проблем. Мръсния въздух, лошите перилни препарати, материи на дрехите, стрес, некачествена храна, претопляне и още много фактори има за появата и влошаването му. Неоспорим факт е обаче, че някои родители “преборват” проявите на атопичния дерматит с едно скъпо кремче, а други минават през същински кошмар, докато видят светлина в тунела. Ние за съжаление бяхме от вторите.

Първия месец на нашия прекрасен Себастиян беше приключение. Млади родители, страхове, нощен плач и будуване и още всякакви новости, чувства и емоции покрай голямата промяна в семейството ни. Тъкмо се поосвестихме и започнахме да се чувстваме спокойни, когато излязоха първите петна. Опа, грешка. Не бяха петна, а големи екземи, които се превърнаха в сълзящи рани по целите бузи на детето.

Много бързо се появиха лишеи и екземи по цялото тяло, които очевидно го сърбяха. Беше неспокоен през цялото време. Екземите се превръщаха в рани.

Като млади родители, които за себе си ходят на доктор, когато нещата са пред умиране, бяхме доста изплашени от ситуацията и готови да изпълняваме всичко, което лекарите ни препоръчват. Няма да изброявам специалисти и медикаментите, които ни изписваха. Ще кажа само, че минахме през много дерматолози и мазила, хомеопатии, диети и какво ли още не. Оставихме много пари, изкупихме доволно продукти от аптеките, заринахме се с мостри за още и още “надежди”, но ефекта беше никакъв. Всяко облекчение траеше за няколко дни, след което нещата се влошаваха отново. В един момент просто се отчаяхме.

Сагата продължи твърде дълго за нас. Имаше дни, в които съм плакала докато преобличам сина ми. Не бях виждала кожата му напълно изчистена. Самото безсилие е убийствено. Да гледаш детето ти да страда и да не можеш да направиш нищо. Всеки те зарива със съвети, „мъдрости“ и обяснения какво правиш грешно та си причинил това на детето си. Лесно е осъждането, да.

Достигнахме ръба на отчаянието

Много от лекарите ни препоръчаха да отидем на Белмекен. При толкова висока надморска височина (над 2000м) организма започва сам да произвежда кортикостероиди и това спомага за подобряването му. Нямаше как да отидем зимата, затова изчакахме лятото. Лекарите препоръчват около 20 дни престой за пълното възстановяване, но ние имахме възможност само за седем. Все пак решихме да опитаме.

Бяха изминали шестнадесет мъчителни месеца в опити да се справим с дерматита. Резултата от престоя ни на Белмекен беше изненадващо добър. За седем дни изчезнаха петната от цялото тяло, включително такива, които бяхме борили с месеци. Девет месеца по-късно, когато пиша тази статия, все още задържаме резултата. Появява се от време на време някое друго петно, но по никакъв начин не може да се сравни с онзи ужас, който беше по цялото тяло на детето.

Няма такава наслада да гледаш нежната бебешка кожа на детето си. Ооо, каква кожа само. Такава бях виждала само на рекламите за памперси. Сега, когато връщам лентата назад, съм изпълнена с благодарност. Благодарност, че всичко приключи.

Знам, че много хора преминават все още през това. Затова се моля и надявам да бъде полезна тази информация.

След дългата битка с проблема и много много консултации със специалисти мога да дам следните съвети. От всички сме видели някакво облекчение.

 1. Не претопляйте децата. Този тип кожа има нужда от прохлада.
 2. Обличайте ги с малко по-големи дрехи. Нищо прилепнало.
 3. Дрехите трябва да са памучни, изпрани с перилен препарат за чувствителна кожа.
 4. Никакви поларени, вълнени или ватирани дрехи.
 5. Къпането да е през ден с по-хладка вода. Честата баня допълнително изсушава кожата.
 6. Редовно мазане с емолиент. Лошото е, че на всеки организъм помага различен продукт и трябва да се тества.
 7. Ако решите да отидете точно на Белмекен, направете резервация доста по-рано. Ние чакахме около три месеца за свободни дати. Подгответе си занимания и, ако е възможно, вземете компания.
 8. Когато на бебчетата им никнат зъбки, лигите по лицето трябва да се почистват с тампонче с термална вода. Никакви мокри кърпички.  
 9. Домашните любимци надалеч. В нашия случай всеки досег с кучета и котки водеше до появата на нови екземи.
 10. Ако имате възможност да живеете далеч от мръсотията на големия град, възползвайте се.
 11. Море и планина. Бъдете #офлайн колкото можете повече 🙂

Надявам се този материал да е лъч светлина за някой, който е на ръба на отчаянието. Истината е, че хората изграждаме свят, който унищожава и нас и планетата ни. А Бог е създал всичко съвършено. За нас спасението беше да излезем от човешкото творение и да побегнем в Неговото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *