Body shaming? Какво е и как да говорим с детето за него?

Body shaming (бодишейминг) е термин, който описва практиката да се критикува и осъжда определен човек, на база неговия външен вид, тегло, форма на тялото, височина и други аспекти на физическата визия, като това може да включва както коментари, така и действия. Целта на бодишеймингът е отсрещният да се почувства засрамен, унизен и виновен за това как изглежда. Важно е да знаем, че бодишеймингът може да идва както от другите, така и от самите нас към себе си.

КАК БОДИШЕЙМИНГЪТ И СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ ЗА СВЪРЗАНИ?

Непрекъснато в интернет пространството (Инстаграм, ТикТок, Фейсбук и др.) виждаме профили на хора с перфектни плоски кореми, обемни устни, искрящо бели зъби, лъскави коси и т.н. Такива хора най-често изкарват прехраната си чрез перфектната си външност и като резултат използват всякакви средства, за да докарат този съвършен вид. Това само по себе си не е проблем, но формира в нас нереалистични представи за образа на красивото тяло. Резултатът е един – карат ни да се чувстваме недоволни от това как самите ние изглеждаме. Само някои от начините, по които бодишеймингът се изявява са:

➡️ Филтри

➡️ Снимки ‚преди и след‘

➡️ Хейт коментари под постове

КАК ДА ГОВОРИМ С ДЕТЕТО СИ ЗА БОДИШЕЙМИНГА?

🔰 Когато имаме възможност, да говорим с него повече за това какво може тялото му, отколкото как изглежда. Можем да обсъдим с него нещата, които то може благодарение на тялото си. Нашите тела са наистина уникални и ни позволяват да правим и преживяваме толкова различни неща всеки ден.

🔰 Добре е да научим детето си да гледа критично на всичко, което вижда в социалните мрежи. Можем да разгледаме заедно няколко профила на хора, които то следва и да обсъдим какво харесва в тези снимки, струват ли му се реалистични и т.н.

🔰 Много полезно е да правим на детето си комплименти и да се стараем да избягваме критиката относно външния вид.

🔰 Последно, нека им припомняме, че стойността им не се определя от хейт- коментари и други подобни подигравателни думи. За тази цел е добре, да са уверени, че животът им има смисъл извън онлайн пространството.

Научи повече за влиянието на социалните мрежи

***

Ако ви интересуват теми като родителство, игрите и здравословно и осъзнато използване на технологиите, не пропускайте да последвате Offline Kids в InstagramFacebook, YouTube и Spotify.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *