Няколко малки промени у дома могат да помогнат за намаляването на екранното време

Основното, което е необходимо да направим, е да помислим за какво всъщност искаме да отделяме времето си у дома и как можем да подредим средата по начин, който насърчава желаните занимания.

⚠ Съветите в тази публикация могат да допринесат за намаляне както на нашето, така и на детското екранно време.

“СТАНЦИЯ ЗА ПОЧИВКА И ЗАРЕЖДАНЕ”

Добра практика е да обособим малко пространство или кутия, в която да прибираме в определени моменти всички мобилни устройства.

🔰 Да изберем самостоятелно или като семейство конкретните периоди, в които искаме техниката да бъде поставена в станцията.

Примери:

  • По време на семейните хранения и общуване;
  • Когато четем, работим, извършваме дейност, изискваща фокусиране;
  • Докато спим.

🔰 Да си поставим визуално напомняне или аларма, напомнящи за решението ни. За утвърждаването на този нов навик може да помогне и обвързването му с друго обстоятелство, което се случва всеки ден (прибирането у дома, началото на семейното хранене и т.н.).

🔰 Позиционирането на станцията извън нашето полезрение (например затварянето й в шкаф или изнасянето й в коридора) ще ни помогне да сме по-фокусирани и отдадени на офлайн заниманието.

НАМАЛЯВАНЕ БРОЯ НА ЗАОБИКАЛЯЩИТЕ НИ УСТРОЙСТВА

Една от причините да прекарваме прекалено много време пред екраните е твърде лесният достъп до тях. Няколко малки неща, които можем да направим:

🔰 Да оставяме по-често телефона извън стаята или полезрението ни;

🔰 Да покриваме телевизора, когато не желаем да му отдадем вниманието си, и да прибираме дистанционното на по-трудно достъпно място;

🔰 Да премахнем всички излишни или стари устройства, които държим у дома;

🔰 Да избягваме закупуването на нови джаджи, освен ако нямаме реална нужда от тях.

ОБСТАНОВКА, ПРЕДРАЗПОЛАГАЩА КЪМ ПОВЕЧЕ ПОЧИВКА И СЪН

Научно доказано е, че наличието на електроника в спалнята повлиява негативно качеството и количеството на нашия сън. Можем да:

🔰 Изнесем всички екранни устройства от спалнята;

🔰 На нощното шкафче да поставим приятна за нас алтернатива, която ни помага да се отпуснем и подготвим за сън – книга, скицник или друго любимо занимание.

ОБСТАНОВКА, ПРЕДРАЗПОЛАГАЩА КЪМ ОБЩУВАНЕ, СЕМЕЙНО ЗАБАВЛЕНИЕ ИЛИ ХОБИТА

🔰 Често мебели у дома са насочени към телевизора и съвсем естествено, когато се настаним удобно в тях, големият екран привлича погледа ни. Бихме могли или да пренаредим помещението, така че да насърчава общуването и семейното време, или да покрием екрана, когато никой не го гледа.

🔰 Можем да създадем обстановка, която напомня за приятни и разнообразни офлайн занимания, като например инвестираме в библиотека с интересни четива и разнообразни настолни игри.

🔰 Можем да положим усилия в създаването на позитивна семейна атмосфера, в която липсват критики и обвинения, включително и относно екранното време. Негативната комуникация ни подтиква да се изолираме в устройствата, често в отделна стая.

***

Ако ви интересуват теми като родителство, игрите и здравословно и осъзнато използване на технологиите, не пропускайте да последвате Offline Kids в InstagramFacebook, YouTube и Spotify.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *