Катапулт

Катапулт с пет хартиени топчета

Когато излизаме навън, не нося почти никакви играчки. Научихме се, че скуката е нещо полезно, защото развива въображението. Понякога обаче подготвям нещо дребно и забавно, което може да се използва по поне няколко начина и би ни помогнало да научим нещо. На последната ни разходка до Витоша това беше един малък катапулт. Яни остана много доволен и прекара много време в игра с него.

Как се прави?

Създадох го буквално за 2-3 минути, а идеята ми попадна няколко дена преди това в Pinterest. Всичко имах вкъщи под ръка – картонена чашка, на която изрязах дъното, балон, тиксо и маркер, за да нарисувам изплезено човече.

Балона надух няколко пъти, за да се отпусне. След това го завързах и отрязах горната част. Разпънах го, за да обхване дъното на чашката, и залепих с тиксо, за да е по-устойчив. Та-даааа, напълно готови сме!

Няколко предложения за игри 

  • Изстрелване на различни дребни предмети. Тук тестваме и обсъждаме какво лети по-добре. Ние използвахме хартиените топчета, сухи листа, малки камъчета, клончета и т.н.
  • Стреляне по мишена. Тя трябва да е съобразена с възрастта на детето. За по-малките това може да е голям камък или дърво, а за по-големите – мрежа, в която всяка дупка носи различен брой точки.
  • Бягаща мишена. Катапулта се пълни с хартиени топчета или други леки бомбички. Изстрелват се към някой, който трябва да избяга от всички летящи предмети.
  • Хващане на предмети. Изстрелват се предмети към втори играч, който трябва да ги хване с чашка или голи ръце.
  • Война. Любимата ни игра в детството беше да се разделяме на отбори и да превземаме царства от храсти. Дали това не би било подходящо оръжие за целта, наред с пушките и мечове от пръчки?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *