Хранилка за птички от естествени материали

Много се чудих с какво да зарадвам Яни за втория му рожден ден. От нещо скъпо не виждах полза, защото все още не може да го оцени. Прииска ми се да направим нещо ново и интересно, което Яни не е правил досега. В същото време исках да сме сред природата. Та хрумна ми, че можем да направим хранилка за птички. Самото наблюдение на птичките докато се хранят ми се стори толкова интересно. И наистина беше така.

Понеже Яни трудно се задържа на едно място трябваше да стане бързо и лесно. Не исках да използвам картон или пластмаса, защото знаех, че няма да успеем да се върнем, за да разчистим след себе си, а не исках да замърсяваме красивата природа. Дървена хранилка е чудесна идея, но нямах готовност да я направя толкова бързо.

Вижте също: Защо децата трябва да играят сред природата

Поразгледах разни идеи в Интернет. В крайна сметка харесах няколко, които съчетах в една. Прочетох и малко съвети за поставяне на хранилки, защото не исках без да искаме да им навредим.

Отидох в ЗООмагазин и купих малко храна, подходяща за външни птици. Добавих малко сурови семки и пшеница. Основата на хранилката направих от издълбана ябълка, промуших два шиша и завързах с канап. Мисля, че на снимката се вижда ясно колко семпло е всичко. Дори и дете може да го направи, стига да има достатъчно желание.

Напълнихме ябълката с храна и я сложихме на дървото. Яни имаше честта една от любимите му лели да присъства и се забавлява много с нея, докато аз седнах в страни и зачаках.

Яни се крие зад дървото и повтаря "Наднича Яни".

На птичките изобщо не им трябваше много време да намерят творението ни. Така и не разбрах по какво се ориентират, но на хранилката постоянно идваше по някоя птичка, клъвваше и политаше нанякъде. Честно казано, гледката ми изпълни душата. За пореден път се удивих колко прекрасно и неповторимо е създаден света.

Малко гълъби, които си направиха пиршество до нас.

На пейката до нас, където бяхме изсипали малко от храната, също започна пиршество. Видяхме интересни птички, но за жалост не мога да назова всички. Усетих го като пропуск и си поставих за цел в скоро време да си купим енциклопедия, от която да научим повече за птиците около нас. Със сигурност имаше сойка, кос, врабчета, гълъби.

Вижте също: Какво да носим на разходка с децата навън?

Яни също хареса гледката, но понеже беше свързано с повечко чакане и наблюдение установих, че идеята е по-подходяща за дете на поне 3 годинки.

Надявам се сме вдъхновили някой. Опитахте, страхотно е! Най-вече удоволствието да завържеш някакъв вид “контакт” с прекрасните горски обитатели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *