Едно момче, което среща скуката

Обичам тази история. Тя не разказва велики приключения, звучи доста обикновено, но разкрива колко много има заложено в децата, което има нужда да бъде намерено и изведено наяве.

Да, често ние родителите се боим от скуката. Когато на децата им е скучно, обикновено не слушат и правят бели. Но всъщност това е единственото време, в което те могат да чуят своя вътрешен свят и да намерят себе си и своите таланти.

Историята се случва тук в България, в едно семейство, което познавам, в периода на Рождествените празници преди няколко години, когато главния герой остава без телефон, на който да играе. Малкият Румен трябва да измисли НЕЩО за правене и успява да открие своята дарба. 

Бяха дошли онези полуработни дни между Рождествените празници и Нова година, нямаше кой да стои вкъщи с 11-годишния Румен, затова той идваше с мен „на работа“. И понеже се бяхме разбрали повече да не играе на електронни игри, с компютър да се занимава само, когато има нещо за учене, опциите за забавления бяха крайно ограничени – четеш книга или рисуваш. Попита дали може да си измисли нещо друго, извън обхвата на забранените, но да не е нито едно от моите предложения. „Да“, отговорих.
През следващите 15-ина минути идваше при мен за тиксо, ножица, телбод (моливи си носеше от вкъщи). Разбрах, че от колегите в сервиза е поискал да го снабдят с малко картон, пластмасови чашки, парчета изолация…
След два „работни“ дни ми показа полуготовото си творение, състоящо се от детската му стая и баня с тоалетна (полуготово, защото не направил тапетите, плочките и завеси нямало). Меко казано останах изненадана – дори за мен, която си мисля, че съм сръчна и с творчески пориви от време на време, щеше да е трудно да сътворя част от предметите и то само с тези подръчни средства.
Скоро след това започна да работи по кухнята, трапезарията, гостната.

Нека това е насърчение за всички нас. В децата има заложено МНОГО. Никой от нас не е роден с таблет в ръка, затова нека не мислим, че лишаваме децата си, когато им подарим малко творческо време.

А скуката е най-големия мотиватор за велики идеи. 

***

Ако искаш да продължиш да четеш вдъхновяващи истории за това какво може да подари #офлайн времето, цъкни тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *