Защо е всъщност важно децата да скучаят?

СКУКАТА. Нека си поговорим за нея.

#Funfact, на който много хора се изненадват, е че грижата ми за “офлайн” деца всъщност не включва целодневно ангажиране с измисляне на занимания. Разбира се отделям им време, играем много игри, уча ги на различни неща в ежедневието и като цяло прекарваме много време заедно.

Но редом с това умишлено ги оставям И да скучаят. И то МНОГО. И понеже хич не им допада да са отегчени, започнаха да развиват своите умения да намират начини да се справят сами с този проблем.

Отварям тази тема, защото много родители ми споделят, че не искат да прибягват до технологиите, за да разнообразят ежедневието на децата, но се притесняват, че на малките им е скучно, а те са изчерпани от идеи, време, сили и ентусиазъм, поради честите си неуспехи в това начинание. И разбира се, изпитват вина от това.

Ако и ти си един от тези прекрасни любящи родители, с този пост искам да те насърча – освободи се от този тежък товар и позволи на децата си малко да се отегчат, а на себе си – малко повече почивка.

Затвори за минутка очи и си помисли за света, в който живеем. Всичко се стреми да спечели нашето време и внимание. И няма никакъв начин децата ни да останат далеч от дигиталния свят. Но сега, в тяхното детство, те имат нужда да чуят и разпознаят своя вътрешен глас.

„Ако всеки път предлагате ново занимание, щом децата поискат, те никога няма да имат възможност да мислят върху собствени идеи.“

Скуката е един от най-добрите подаръци, които можем да направим на децата си, който да възвръща многократно в дългосрочен план.

Скуката помага на децата да развият ценни умения. Тя не е забавна и ни подтиква да бъдем проактивни, давайки тласък на въображението и креативността. Скуката и идеите, които се раждат в нея, са чудесен начин децата да развиват своите умения за планиране, решаване на проблеми, гъвкавост и организация. Децата ще се сблъскат с неуспехи, фрустрация, емоции, които да преодолеят. Ще се научат да се грижат сами да се чувстват добре, а не да очакват винаги някой да го прави вместо тях. Всичко това ще даде отпечатък и върху самочувствието им.

Много силно се запечатаха в мен думите на Др. Ванеса ЛаПойнт, която казва, че децата имат нужда да останат сами със собствената си скука, за да може светът да стане толкова тих, че да чуят себе си.

Да чуят себе си. Да познаят своя глас.

Много харесвам начина, по който тя отговаря на децата, когато дойдат при нея отегчени, търсещи някой да ги развесели. “Това е страхотно, обичам скуката! Нямам търпение да видя какво ще измислиш!”.

Разбира се тук не става дума да оставим децата сами в това приключение. Нашата роля е бъдем до тях, да им помагаме по пътя, наставлявайки ги, където е нужно, и вдъхвайки им увереност.

И преди да приключа, искам да напомня все пак да бъдем чувствителни и да не бъркаме скуката с детската необходимост от внимание, която те понякога наричат по същия начин.

***

Ако ти е било полезно, не забравяй да споделиш, за да видят повече хора 🙂

***

Линкове към източниците:

Др. Ванеса ЛаПойнт: Магията на скуката https://youtu.be/UnYtBvwHMss

Child Mind Institute: https://childmind.org/article/the-benefits-of-boredom/

***

Ако те интересуват теми като родителство, игрите и здравословно и осъзнато използване на технологиите, не пропускай да ни последваш в Instagram и Facebook.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *