Как играем с (карти с) животни?

Съвсем наскоро получихме един много много хубав подарък. Образователни карти с животни. Не от кой да е, а от чудесните Carrot. Много бързо осъзнах, че това не е нещо, което мога да дам в ръцете на децата и да очаквам те да се заиграят, да станат по-любознателни, или като цяло да научат нещо. В същото време ми се сториха толкова яки, че не исках да ги оставя в някой шкаф в изчакване децата да пораснат. 

Поразтових се в нета да разбера мисията на създателите им и получих потвърждение, че те са направени като инструмент за родители, а не като детска играчка. Истината е, че това много ми хареса. Много бързо получих вдъхновение как да ги приложа в ежедневието ни със Себастиян. Към днешна дата той е на 2г и 9м. Не искам да го отегчавам с учене, но искам да развивам любознателността му и желанието му да научава неща. Затова насоката беше да измисля игри, с които да прекарваме време заедно, да научава неща по интересен начин и най-важното – да се забавлява.

Игрите измислих буквално докато приспивах някое от децата. Взех неща, които Себастиян намира за забавни в ежедневието, и ги доразвих. Така поставих началото, а започнем ли игра, винаги го оставям той да води посоката, дори да не отговаря на първоначалния ми замисъл.

Ако нямате картите на Carrot, може да си направите такива с помощта на бели листчета и стикери или да използвате други играчки животни (дървени, гумени, пластмасови…).

Скривалища

Научаваме звуците на животните

Криеницата ни е любима игра. Затова и животните вкъщи често се крият. Използвам тази игра, когато детето има нужда от разсейване или успокоение. Скривам някоя карта наблизо и скришно издавам звуците на животното, което е на нея. 

– Чуваш ли, Яни, чуваш ли? Едно малко кученце чувам наблизо. Някъде се е скрило… 

Яни веднага влиза в роля и започваме да търсим животинката. След нея друга, и друга… 

Олимпиада

Измисляме някаква дисциплина – плуване, сваляне на хвърчило от дърво, лов на мишки, летене или друго. Със затворени очи теглим по една карта и ги пускаме в състезанието. Обсъждаме кое животно как би се справило със задачата и играча с по-силния в дисциплината участник печели.

Забавното е, когато някой го хване шубето, друг чупи крак, трети се възгордява и преяжда преди състезанието.

Риболов

Научаваме животните във водата

Правим точно това – ловим с въдица всичко, що живее във водата. Предварително създавам някакво „море“, в което се намират картите с водни обитатели. На всяка карта прикрепвам кламерче, за да може да бъде уловена с въдица. Въдицата в нашия случай е един прекрасен подарък, който Яни получи на втория си рожден ден, но лесно може да се направи опростен вариант с пръчица, въженце и магнит. 
Започваме да „ловим“ интересни животни, като винаги правим силни възклицания. Колкото по-голям е улова, толкова повече викаме и се радваме.

Ако настроението и интереса позволяват, потърсим уловените животни в енциклопедията и допълваме знанията. 

Друга вариация, която ми хрумна за по-големи дечица, е да „ловят“ със завързани/затворени очи. Когато някой улови карта, трябва да познае кое е животното като задава въпроси, на които могат да му отговарят само с ДА и НЕ. 

Плячка

Научаваме кой какво яде

Вариациите с карти тук са безкрайни. Избирам няколко, с които мога да направя различни комбинации от хранителната верига на животните. 
Разиграваме сцени, в които лисицата се разхожда, вижда таралеж и го дебне, за да го изяде. В същото време обаче един орел напада отвисоко и изяжда лисицата. 
Когато някое животно е изядено, излиза от игра и на негово място идва друго. 
Яни обича такива игри, защото се забавлява да правя уплашени физиономии и да имитирам паника. 

Съседи

Научаваме кой къде живее

Първо избираме дом за всяко животно – в нашия случай в тревичката, цветята или на дървото. След това започваме да се обаждаме по телефона и да се каним на гости/чаени партита. 
Понякога играта прераства в нападение между животните, викане на линейка, зов за помощ и каквото още ни хрумне. Могат да се направят различни версии с различните местообитания. 

Приказни герои

Всички пеем в даден момент от живота си „Зайченцето бяло“, но аз например преди няколко дни осъзнах, че не знам как изглеждат щуреца и светулката. Срам. Затова намерихме всички герои от познатата песничка и видяхме как изглеждат в действителност.  Същото може да се направи с истории от книжки.

Ако са ти харесали игрите, пиши ми. Ако имаш по-добри предложения, пак ми кажи. Всяка обратна връзка ми е толкова необходима и ми помага да се развивам и да бъда по-полезна за теб.

2 Replies to “Как играем с (карти с) животни?”

  1. Благодаря за милите думи 🙂 Дано са ви полезни идеите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *