Как да намалим екранното време на децата ни?

 “Откакто сме offline в къщи е много, ама много или по-точно ужасно весело. Това е най-правилното решение, което сме взимали някога и за нас самите и за децата ни!”

 Родителството е трудно. По принцип. Независимо дали използваме екраните като помощно средство или не. И ние напълно разбираме родителите, които прибягват до технологиите, за да оцелеят през деня.

Вярваме обаче, че родителството без екрани може да бъде много по-щастливо и се радваме всеки път, когато някой ни сподели за положителната промяна в децата и цялостната семейна атмосфера, когато екранното време бъде преустановено или сведено до минимум.

Разбираме също така, че премахването на екраните не е лесна задача. Затова в тази статия описах някои основни насоки, които могат да ви бъдат от помощ. Това са съвети и идеи, помогнали на други родители, но преди всичко ви насърчавам да търсите индивидуалното решение, което ще откликне на вашите нужди.

 1. Необходимо е да имате ясна представа защо вземате решение да преустановите или намалите екранното време на детето ви. Когато избрах да отглеждам деца далеч от екраните, осъзнавах какво силно негативно влияние имат те върху моята личност и не исках децата ми да имат същите проблеми. Мотивацията ми беше толкова силна, че идеята за екрани оставаше скрита зад креативни работещи за нас решения. Същата тази мотивация ми помагаше да устоявам, когато имах колебания.
 2. Деца, които са свикнали да прекарват много време пред екраните, ще реагират бурно срещу отнемането им, затова в началото се подгответе за два-три трудни дни. Това е време, в което децата ще имат нужда от вашето внимание и подкрепа.
 3. Добре е да внимавате с вашето екранно време, особено първите дни. Всъщност много често децата искат екран, защото виждат как ние, родителите, сме постоянно пред тях. Тук не визирам моментите, в които работим, а безцелното скролване в социални мрежи от скука, гледане на клипчета и игра на игрички. Редуцирането на нашето екранно време в присъствието на децата и ангажирането ни с тях ще ни помогне в прехода.
 4. Първите дни децата ще имат повече нужда от нашето внимание, затова е добре да имате предварително подготвени занимания за първите дни без екрани. Една от може би най-често срещаните грешки, които правим като родители, е да избираме занимания и играчки, които са според нас забавни и полезни. Един от ключовете към продължителната ангажираност на децата в дадено занимание е наблюдението. Когато отделим време да наблюдаваме децата и анализираме потребностите и интересите им във всеки един период, можем да изберем активности, с които да се занимават (дори сами) за по-дълго време. За повече информация и помощ бих ви насочила към Youtube видеото ни “Помощ! Детето не се заиграва” с гост Анита Гергова от Осъзнати родители.

         Първите дни след редуциране на екранното време биха помогнали повече време сред природата и повече време с приятели 🙂

 1. Още няколко идеи, споделени ни от родители и специалисти:
  1. Превърнете домашните задължения в забавно семейно време, вместо да предлагате екран. По този начин едновременно възпитавате, отмятате задачки, намалявате стреса и прекарвате качествено време с децата.
  2. Ако искате детето да има някакво екранно време, поставете ясни граници: кога, къде, какво, колко ще се гледа. Може да ги визуализирате на плакат и да ги окачите на видно място. Подобна визуализация може да използвате също, ако се опитвате да отучите детето да заспива пред екран, като изобразите вечерната рутина.
  3. Използвайте таймер или часовник със стрелки, чрез който да помогнете на детето да разбере колко екранно време има и да се подготви за изключването му. Към края на времето може да му напомните няколко пъти колко минути остават.
  4. Ако изключването на екрана е проблем, опитайте да го направите постепенно – първо намалете звука, след това го спрете напълно, а накрая и картината.
  5. Ако работите от вкъщи, определете ясни интервали за работа/време с децата. Може да обличате и “работна дреха”, която да напомня на малките, че се случва нещо различно, с което е необходимо да се съобразяват. (Споделен опит от Кристина Орсова). Може да обособите и “работен кът” за детето.
  6. Опитайте метода “Ротация на играчките”.
  7. Понякога причината децата да искат да бъдат пред екраните е възможността им да виждат любимите герои. Книжки, играчки, пъзели и всякакъв вид ръчно творчество (от пластилин дори до printables), в които присъстват те, могат да помогнат в намалянето на екранното време.

   Виж също: “Няма ли липсата на екранно време да лиши децата от любими герои и по този начин те да се чувстват изолирани сред връстниците си?”

  8. Когато сте на дълъг път, вместо екран може да опитате:
   1. Да съчетаете пътя с времето за сън;
   2. Да подготвите няколко (нови) занимания според интересите на детето, които да му предлагате поетапно или чрез органайзер на гърба на предната седалка;
   3. Да подготвите детски песнички или аудио приказки;
   4. Да разпечатате джобни фотокниги със снимки от семейни приключения, които децата да разглеждат;
   5. Да принтирате безплатния за изтегляне файл от сайта на offlinekids.bg с 27 забавни семейни игри по време на път.

И за вдъхновение:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *