Как да разпознаем фалшивите новини в Интернет?

Всеки ден виждам огромна нужда от информираност за… информацията, която позволяваме да ни влияе. Събрах тук няколко съвети, които могат да ни помогнат да филтрираме всичко, което четем тук, и да ни предпази.

Какво са фалшиви новини (дезинформация)?

Това са твърдения, частично или цялостно неверни, които се разпространяват, за да повлияят на политически позиции, или за да генерират голям брой прочитания. Често разчитат на възбуждането на негативни емоции като страх, паника и възмущение, чрез което предизвикват моментална реакция и „вирусно” разпространение, достигайки по този начин до огромни аудитории.

Как да разпознаем фалшивите новини в няколко лесни стъпки?

 • Прочетете съдържанието, а не само заглавието. Целта на заглавията е да ни накарат да кликнем върху тях и могат да бъдат силно подвеждащи.
 • Проверете източника. Познавате ли сайта? URL-ът изглежда ли странно? Кой стои зад него? Кой го финансира? Прегледайте „Относно“ и „За нас/автора“ секциите.
 • Проверете автора. Споменат ли е изобщо, надежден ли е, реален човек ли е, какво казва Google за него? Ако авторът е измислил името си или използва фалшив профил, е силно вероятно и останалото да е измислица.
 • Проверете датата. Понякога история от преди години може да бъде разпространена отново с цел да създаде впечатление, че е свързана с настоящи събития.
 • Проверете дали информацията е публикувана и в други утвърдени медии/източници, особено ако сте попаднали на нея в социалните мрежи.
 • Сензационният стил, съмнителното форматиране, „шльокавица“ и граматическите грешки са признак, че трябва да гледате подозрително на тази информация.
 • Използва ли авторът достоверни източници? Споменатите експерти истински специалисти ли са? Ако историята е напълно анонимна и няма посочени източници, е възможно да е фалшива.
 • Останалите истории в сайта звучат ли реално, адекватно?
 • Понякога се случва и даден цитат да бъде изваден от контекст, което да му придава напълно различно значение. При съмнения, ако е възможно, намерете оригиналното проучване, което е цитирано, партийната програма, която е коментирана, или речта и интервюто, от които са взети цитати.
 • Проверете снимките – Изображенията привличат внимание и могат лесно да бъдат манипулирани. Чрез клик с десен бутон -> Search Google for image може да проверите дали изображението е използвано и на други места в мрежата.
  Във всеки случай, призоваваме ви да бъдем критични към съдържанието, което четем и разпространяваме в Интернет. Понякога дори с добри намерения бихме могли да подведем някой друг…

***

Тук можеш да откриеш вдъхновяващи разкази на родители, взели решение да ограничат екранното време на децата си.

***

Ако те интересуват теми като родителство, игрите и здравословно и осъзнато използване на технологиите, не пропускай да последваш Offline Kids в Instagram и Facebook.

Източници:
https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/ATAG/2017/599386/EPRS_ATA(2017)599386_BG.pdf
https://www.dw.com/en/fact-check-how-do-i-spot-fake-news/a-59978706
https://www.dw.com/en/fact-check-how-do-i-spot-manipulated-images/a-60001842
http://notabene-bg.org/read.php?id=1015

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *