Игри с (цветен) ориз

Всяка година, когато наближи Възкресение, се изкушавам да се запася изобилно с чудните бои за яйца, които продават. Тази година го направих 🙂 Това е наистина хубав и полезен ресурс, когато имаш малки деца.

Редовно съм засичала сензорни игри в Pinterest, но честно казано все не им обръщах особено внимание. Някак си в главата ми рядко виждам сина си като спокойно и кротко дете, което може да седне на едно място и да играе дълго, въпреки че има и такива моменти. Играем редовно с пластилин и пясък, но чак покрай втория рожден ден на Яни реших да опитам играта с ориз.

Цветния ориз се приготвя изключително лесно и бързо. И евтино. Отне ми 15 минути да боядисам ориза в шест различни цвята, а разходите бяха около 2.50лв (1.50лв за 500гр ориз и 0.99лв за 6 боички за яйца).

Как се оцветява ориза?

В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ ЗРЪНЦЕ ПО ЗРЪНЦЕ, много ви моля! 😉

В малки пликчета сложих от боята за яйца заедно с една супена лъжичка оцет и 80 грама ориз. Това са примерни мерки. Няма никакъв проблем да сложите и повече ориз, най-много да станат по-бледи цветове, но не ми се вярва.

Завързах всяко пликче и започнах да ги разтръсквам, за да може добре да се оцвети целия ориз. Тръсках ги на песента на “Плодчетата”, но не мисля, че повлия на крайния резултат. След това изсипах ориза в тава с хартия за печене и ги сложих за малко във фурната, за да изсъхнат.

Толкова готини и наситени цветове се получиха, че бях силно изкушена да задържа този хубав цветен ориз за себе си… и да му се наслаждавам. Ах, този егоизъм. В крайна сметка го пожертвах и дадох на Яни, който много му се зарадва.

!Същото нещо може да се направи и с макарони под различна форма.

Игри с (цветен) ориз

Дали ще играете с цветен или бял ориз няма голямо значение. Просто едното може да е по-забавно. Който и вариант да изберете, за да не ви се стъжни живота от чистене и да намразите идеята, постелете голям чаршаф под полето за игра. Когато тръгне да се разпръсква, просто повдигнете съответния край и върнете ориза в центъра на игралното поле.

Вижте също: 16 забавни игри с балони

Играчки за пясъчник/кухненски прибори

Децата обичат да играят с такива неща. Изсипете ориза в леген и дайте на детето любимите му играчки за пясъчник, чашки, прибори, черпаци, бъркалки, фунийки и каквото още сметнете за добре. Оттам нататък въображението им си знае работата – скука няма да има.

Писане на букви и числа

Изсипете ориза и го загладете. Упражнявайте с детето писане на букви и числа. Ако е малко, покажете му ги на картинка или му ги напишете на лист. Това е всъщност много полезно упражнение, защото освен че помага на детето да научи наименованията на символите, тренира мускулната памет за формата им. Може и да порисувате – къщичка, облаче, слънце. Всякакви лесни картинки.

Дървен пъзел

Друга игра, която играем с Яни, включва неговите дървени пъзели с животни. Аз “скривам” в ориза животните, а той трябва да ги намери и подреди. Определено му харесва и е забавно.

Рисуване с ориз

Ако детето е по-голямо, може да му помогнете да оцвети ориза и да го оставите да твори само. На лист хартия (или картон) се нанася тънък слой лепило, а след това се изсипва ориз и се разнася с пръсти или четка. Можете да вземете и някоя картинка за оцветяване с големи елементи. Един по един намазвате елементите с лепило и поръсвате с цветен ориз. Точно както нашумялото рисуване с цветен прах.

Игла в купа… ориз

Една състезателна игра, която изглежда много лесна, а всъщност е истинско предизвикателство. В голяма купа се изсипват 1-2 кг ориз и много безопасни игли, по възможност от най-малкия размер. Всеки играч има 30 секунди да събере колкото може повече безопасни игли, но със завързани очи. С по-големи безопасни игли се улеснява играта. Проверете внимателно безопасните игли, да няма откопчани или такива, които лесно се отварят.

Ако прецените, може да направите втори рунд – с 20 секунди, трети рунд – 10 секунди. Не забравяйте награда за победителя.

Ако са ви харесали идеите, не пропускайте да ги споделите с приятели и да ме последвате във Фейсбук и Инстаграм за още интересни неща 😉

Преди всичко, забавлявайте се!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *