Грижа за детските очи по време на дистанционно обучение

Колкото и да говорим за балансирано използване на технологиите, понякога нещата са извън наш контрол. Пример за това е дистанционното обучение на децата по време на извънредно положение (и не само). В тези моменти единственото, което можем да направим, е да помислим какво зависи от нас и как да намалим вредите, учейки децата да използват технологиите възможно най-здравoсловно. Днешната тема е именно за това.

Поканих офталмолог д-р Луиз Панайотова да сподели практични съвети за грижа за очите на децата при по-дълга работа пред екран. Същите са актуални и разбира се и за нас, възрастните. Независимо дали децата ще се върнат скоро в учебните заведения или не, тези съвети ще са винаги актуални, така че те насърчавам да си ги запаметиш.

„Определено 2020 година донесе много неочаквани неща и едно от тях беше онлайн обучението, което задължи деца още от 7 годишна възраст да са пред компютри или други смарт устройства доста повече от препоръчителното за тях време. Затова и грижа на родителите е да ги научат как правилно да ги използват, за да може да нанесат най-малка вреда на очите си и да изключат всички странични ефекти, които носи прекомерната работа с компютър.

Едни от най-честите симптоми, след по-дълга и неправилна работа с екрани, са главоболие, напрежение , размазване на погледа на близо и далеч, зачервяване и чувство за сухота в очите. За да ги избегнете, се опитайте да спазвате следващите правила:

  • В момента почти всички монитори имат настройки, които могат да блокират до някаква степен вредната синя светлина, но за допълнителна защита, ако децата не са против могат също да носят и предпазни очила, които допълнително облекчават работата с екран. Най-добре е родителите да се консултират с оптометрист в оптика, за най-подходящите такива. 
  • Позицията на монитора е много важна, трябва да бъде на около 15-20 градуса под нивото на очите ( или 10-15 см) И на около 50-60 см от тях. 
  • Срещу него не бива да има източник на светлина, за да се избегнат отблясъци към очите. Нивото на осветеност на монитора не трябва да надвишава тази на околната среда, т.е. да не заслепява прекомерно очите. Шрифтът и контраста също трябва да са съобразени с нуждите на задачите, които се извършват. 
  • Честите почивки са задължителни, като те трябва да бъдат качествени. Използването на телефон, не е почивка за очите. Гледане в далечината е най-добрата почивка, която може да направят, затова и добра идея е да направите 15-20 минутна разходка на свеж въздух.
  • Също така, може да напомняте на детето си да мига. Звучи странно, но наистина е нещо, което се пропуска, при работа с компютър и по тази причина, много често очите остават сухи. 
  • Един час преди лягане е хубаво да се прекрати всякаква дейност пред екран, за да може мозъкът да излезе от този режим и да се избегне безсъние или неспокоен сън. „

***

Ако те интересуват теми като родителство, игрите и здравословно и осъзнато използване на технологиите, не пропускай да последваш Offline Kids в Instagram и Facebook.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *