Защо децата трябва да играят сред природата?

Деца играят сред природата

В наши дни животът на децата ни е напрегнат и следва строг график. Уроци в детската градина или училище, после домашни, тренировки или репетиции и така дори и през повечето уикенди. Постоянно нещо трябва да се свърши. Според мен, малките деца и тийнейджърите имат по-голяма нужда от свобода и възможност за приключения сред природата, отколкото от планирани занимания под час. Това ще им помогне да пораснат по-добре оформени като личности, които знаят границите на своите възможности и свобода.

Децата имат нужда от свобода, за да разберат какъв е животът без график

Оставете децата да се провалят в нещо. Навън, в парка, сред гората, е идеалното място да опитат нови неща, да положат усилия, за да се справят с различни задачи, свързани с тяхното оцеляване. Отнема доста усилия да се научиш да се справяш сред природата, но там грешките не са точно провали, а по-скоро уроци.

Когато за първи път заведох моя син гимназист на поход в планината, разбрах, че това е единственото преживяване, което му помага да бъде по-уравновесен, уверен и го предизвиква да мисли в перспектива. Сега, когато ходи на планински преходи през уикендите и ваканциите, той гледа на училището много по-реалистично. Определено е най-добре да започнем да извеждаме децата извън града още от малки, за да израснат с повече преживявания сред природата. Но дори и да не сте го правили до момента, никога не е късно да започнете. Изведете децата навън, гледайте залеза заедно наживо, а не през прозореца на колата на път към някоя тренировка или към поредното училищно събитие.

Децата на всяка възраст имат нужда от връзка с природата

Нищо не може да замести преживяното в природата. Много деца не живеят в близост до гора, река или планина, но в града има образователни и спортни детски програми, в които можете да ги включите. Отделете време и вие лично да ги извеждате извън града, някъде където има зеленина или вода.

Оставете децата да поскучаят и да си почиват!

Да, скуката е полезна. Оставете децата да открият как да се забавляват сами, когато са навън, в гората или планината, в парка. Веднъж единият ми син прекара половината си ден да строи сгради от камъни край реката, докато другият си почиваше в хамака, гледаше листата на дърветата и после звездите. Толкова. Нищо вълнуващо, но все пак добро за тях.

Децата трябва да разберат какъв е животът без технологични джаджи

Сериозно, дори и не искам да започна да изброявам всички устройва, с които децата ми си запълват времето вкъщи – таблети, телефони, видео и компютърни игри… Ако имате по-малки деца, те вероятно гледат телевизия или играят на игри, а по-големите подготвят домашните си на компютъра, общуват в социалните мрежи, пишат си съобщения по телефона.

Заведете ги на място без интернет обхват или без мобилна мрежа. Така ще се научат да снимат с телефоните своите приключения, красиви места, ще записват природни звуци. Ще оценят истински света около себе си. Покажете им, че не само могат оцелеят без високо технологични джаджи, но и могат истински да се забавляват сред природата и да я заобичат.

Децата трябва да се научат да пазят природата

Според мен, следващото поколение няма да има друга възможност, освен тази да ценят и опазват нашите природни ресурси. Научете децата да правят това отсега и го правете заедно с тях постоянно. Кажете им какви са правилата за поведение в планината, дали и как се дава храна на горските животни, как се пази от пожар, как се изхвърлят отпадъците и т.н. Научете ги да уважават дивата природа.

По мотиви от Theoutbound.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *