Детски книжки, свързани с екраните

Детските книжки са чудесен инструмент за дискутиране на различни теми. В нашето семейство ги обичаме много, а в тази статия ви споделям няколко кКнижки на тема „екрани“, които могат да ни бъдат полезни в разговорите с детето.

„Кой екраните хруска за лека закуска?“

„Кой екраните хруска за лека закуска?“ (Хелън и Томас Дохърти, Издателство Прозорче)

В сладки рими книжката разказва за Гепи, която пристига в големия град с очаквания да намери приятели, но там открива, че всеки е забил поглед в собствената си технология. В любопитството си открива, че екраните са по-вкусни, отколкото изглеждат, и започва да ги хруска наред… Решението й предизвиква гняв в околните, но и важно осъзнаване 🙂

„Вук и Нада – Компютърни игри“

„Вук и Нада – Компютърни игри“ (Автор Николета Новак, издателство КИБЕА)

Вук и Нада се сдобиват с нов компютър, а стария подаряват на баба и дядо. Оказва се, че не Вук и Нада имат необходимостта да се учат на баланс, а техният дядо 🙂 В книжката са включени и няколко супер практични съвета 🙂

„Мързеливият картоф“

„Мързеливият картоф“ (Автор Джори Джон, Издателство „Таралеж“)

Заобиколен от екрани, мързеливият картоф живее с илюзията, че си има всичко, докато стои удобно на дивана. Когато достъпът му до екраните е ограничен, „преоткрива“ живота и колко е хубаво понякога да останеш офлайн.

„Франклин и компютърната игра“

„Франклин и компютърната игра“ (Автор Полет Буржоа, издателство ФЮТ)

Бобърчето играе нова компютърна игра. Франклин също я опитва, харесва я и толкова се „зарибява“ по нея, че неколкократно забравя приятелите си. Това разбира се ги разочарова, но в края на историята намират баланс, осъзнавайки, че офлайн версиите на игрите са дори по-забавни.

„Отново заедно“

„Отново заедно“ (Автор Амели Жаво, издателство Изток-запад)

Привличащата сила на екраните, разгледана през погледа на кученцето „Сладък“. Всичко в живота му се развива добре, докато трите деца на семейството не получават за подарък електронно устройство и цялото им внимание се пренасочва там. Историята е също със щастлив край, помагайки на героите да намерят баланса.

„Вълшебната гора – компютърен клуб в гората“

„Вълшебната гора – компютърен клуб в гората“ (Автор Ангелина Жекова, издателство ФЮТ)

„Вълшебната гора – компютърен клуб в гората“ (Автор Ангелина Жекова, издателство ФЮТ) е отново забавна римувана история, в която дигитализирането излиза извън контрол. Никой не вижда ефекта от застояването пред екраните до началото на спортния празник на животните. Всички са изненадани, а решението е ясно – граници 🙂

„Ана Ана – Пеперуди, люляк и диви ягоди“

„Ана Ана – Пеперуди, люляк и диви ягоди“ от издателство Пурко. Тази я меко казано обичам, защото разкрива най-приятния и лесен за мен начин да намалим екранното време – чрез съкровищата на природата. Начинът, по който Лиско измъква приятелите си от екрана, е просто гениален и на невробиологично ниво – мощен мотиватор, но какъв е точно той, не издавам. Забавна, лека за четене, подходяща и за най-малките по мое мнение. И това, което най-много ми допада, е, че фокусът не е върху екрана, а върху незаменимото богатство на реалния живот, което трябва да внимаваме да не изпуснем.

  „Барбароните – хайде да играем“

„Барбароните – хайде да играем“ от издателство ФЮТ. Семейство Барбарони се сдобива с таблет и веднага са установени правилата – 30 минути на ден за всеки. Оказва се обаче твърде трудно да изчакаш своя ред, нещата излизат извън контрол и електронната изграчка застава на пътя на добрите отношения. Всичко си идва на мястото, когато устройството се чупи. Дори да не решим да унищожим екраните напълно, можем да говорим с детето за важността устройствата да не застават помежду ни.

***

Ако ви интересуват теми като родителство, игрите и здравословно и осъзнато използване на технологиите, не пропускайте да последвате Offline Kids в Instagram и Facebook.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *