„Гледане на проектор, вместо на телевизор – доколко е по-безобидно за деца под 3г?”

Да, мултимедиен проектор може да бъде по-щадящ за очите:

✅ Екранните устройства излъчват директно към очите, докато проекторът го прави към стена, което може да намали вредата.

✅ Проекторът позволява по-голяма дистанция от картината.

⚠️⚠️⚠️ Много е важно да се вземе предвид и контекста на използване. Зрението не е единствената причина специалисти от цял свят да препоръчват отлагането на екраните. Основен проблем е обемът съдържание, който излива едно филмче за много кратко време към детския все още развиващ се мозък. ⚠️⚠️⚠️

Личното ми мнение и препоръка е деца под 3 години да не бъдат излагани пред екран, както и мултимедия. Но ако родителите по някаква причина изберат да предложат това удоволствие, бих посъветвала да се внимава за няколко неща:

🔰 Да се избягва гледането в напълно затъмнено помещение, както и да се внимава с яркостта на картината.

🔰 Да се спазва дистанция поне 2, ако може 3 пъти размера на картината/екрана. По-голямата картина е по-завладяваща и може да стимулира по-силно нервната система.

🔰 Да се визуализират снимки/картинки и да се предостави на детето време да разгледа всяка една, да проведе разговор върху героите и това, което се случва, да има време да обработи всяко едно изображение преди да продължи нататък.

🔰 В заниманието да участва възрастен, който да общува с малкото за това, което се проектира.

***

Ако ви интересуват теми като родителство, игрите и здравословно и осъзнато използване на технологиите, не пропускайте да последвате Offline Kids в Instagram и Facebook.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *