КОГА И КАК ДА ЗАПОЗНАЕМ ДЕТЕТО С ЕКРАНИТЕ?

Специалисти от цял свят алармират, че деца до 3 години не бива да бъдат излагани на никакво екранно време (ЕВ). След това, ако родителите желаят, биха могли да го включат в ежедневието на детето. ААП отправят посланието да не се чувстваме притиснати да предлагаме устройства, тъй като те са всъщност доста лесни за усвояване. В следващите редове ще споделя няколко практични съвета за въвеждане на ЕВ:
✅ Добре е да опитаме първо с 5 минутки образователно съдържание и да наблюдаваме как се отразява на детето. След няколко дни можем да опитаме пак и постепенно да увеличаваме времето на 10 минути, 15, 20 и т.н. Максимумът е един час на ден, като колкото по-малко, толкова по-добре.
✅ В началото е добре да предложим отдалечено устройство, върху което детето да няма контрол, а не мобилно в ръцете на подрастващото.
✅ Като родители е важно да предлагаме предварително планирано екранно време – кога и какво ще се гледа. Използването на устройството като средство за успокояване може да доведе до проблеми с поставянето на ограничения или емоционалната регулация на детето на по-късен етап. Примери: Веднъж в месеца семеен филм, 30 минути събота сутрин или 10 минути всеки следобед.
✅ Когато детето поиска още ЕВ, можем да посочим кога то ще може да гледа отново, вместо да превръщаме телевизията в забранен плод с нашия отказ.
✅ Важно е да предлагаме съдържание, което отговаря на възрастта на детето и нашите морални ценности като семейство. Лично моят най-добър избор е NatGeo.
✅ Най-добрата практика е да гледаме заедно с детето и да комуникираме за това, което виждаме в екрана. ЕВ в тази възраст е полезно единствено, когато е споделено.

Вижте също: Как точно да установим граници на екранното време?

***

Ако ви интересуват теми като родителство, игрите и здравословно и осъзнато използване на технологиите, не пропускайте да последвате Offline Kids в Instagram и Facebook.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *