Когато бебето расте в присъствието на екрани

Наскоро говорих с млада майка, която ми разказа за нейна много добра приятелка с шест месечно бебче. От раждането семейството почти не излиза навън. Ежедневието е тихо и спокойно и майката с радост споделя колко леко преминава майчинството й. Причината е, че е намерила “благоприятния” ефект на електронното устройство, поставено до шезлонга на новороденото й бебе. Шест месеца мъничето има едно ежедневие – стои на шезлонга и гледа предавания за бебета. 

Майката, с която разговарях, обаче вижда нещата по друг начин. Шест месечното бебе не може да държи главата си самостоятелно изправена, не може да се завърта и, когато дъщеря й целува малките бебешки крачета, то не показва никакви признаци за контакт – стои и гледа празно. 

Настръхвам. Разбира се, не всички случаи са толкова крайни и повечето деца нямат толкова много екранно време. Но е факт, че каквато и полезност да намираме в дигиталните устройства, в ранна бебешка възраст те могат да нанесат сериозни поражения в развитието на детето. Нямам предвид само пряко изложени пред децата екрани. Сериозно влияние оказват също нашето екранно време пред детето и фоновата телевизия.

ДЕЦАТА ИМАТ НУЖДА ОТ ХОРА, А НЕ ЕКРАНИ

Много пъти като родители си казваме “Щом детето не гледа в телефона ми, няма никакъв проблем”. Това обаче не е точно така – малките бебета имат критична нужда лицата ни да бъдат обърнати към тях.

Очите на майката са детско убежище, огледалото, където децата потвърждават своето съществуване. От влюбеното отражение на очите на майка си бебето черпи своите най-ранни, безмълвни уроци за връзката, грижата и любовта.

„Лишена от погледа на майката, областта на мозъка, която координира социалната комуникация, емпатичната настройка, емоционалната регулация, установяването на чувство за стойност и смисъл, ще бъде увредена. Силно вероятно е такива деца да развият „несигурна привързаност“, заедно с всякакви последващи загуби на самочувствие и чувство за принадлежност. Бебетата, чиито майки умишлено ги игнорират в лабораторни експерименти, стават превъзбудени и разстроени. Вместо да пълзят наоколо като на бебетата, на които им се обръща внимание, те спират да изследват околната среда и или размишляват сами, или отчаяно търсят вниманието на майка си. Подобни деца са склонни да бъдат тревожни и притеснени.“

(Цитат от Марк Матусек в Psychology Today)

Игнорирането става толкова подсъзнателно понякога. Често изглежда като „само това известие“, „само този мейл“, „само да видя нещо в Гугъл“… Бог да дава мъдрост и сила на всички ни!

ТЕЛЕВИЗОР НА ЗАДЕН ФОН

Телевизорът на заден фон се отразява както на играта и процесът на учене на детето, така и може да забави сериозно говорното развитие. 

Изследванията показват, че именно живата комуникация има най-силен позитивен ефект върху ранното развитие на речта. Колкото повече бебетата и малките деца са въвлечени в жива комуникация, толкова по-бързо се развива и подобрява тяхната реч. 

Когато телевизорът е включен обаче, семейството комуникира по-малко. Няма тишина, която да бъде запълнена, и вниманието ни е другаде. В общия случай родителите са по-бавни в отговорите към децата си. 

Телевизорът на заден фон е и разсейващ фактор, който може да афектира умението на детето да учи, да се социализира и да играе. 

Повечето специалисти в областта на ранното детско развитие споделят, че не е добре деца под 3 години да бъдат излагани на екранно време. 

На нашия сайт offlinekids.bg споделяме научни изследвания по темата, информация за това какви са препоръките за екранно време на детето, как да го направим по-безопасно и какво можем да предложим вместо екран.

Споделям всичко това и ви каня да си направите експеримент – преустановете екранното време на детето си за 2 или 3 седмици и наблюдавайте положителната промяна в поведението и развитието му. А след това се свържете с мен, за да ми споделите – alex.georgieva@offlinekids.bg 🙂 Много родители споделят, че когато намалят или спрат изцяло екранното време на децата си, само в рамките на няколко дни виждат колко по-спокойни са малките, сънят им се подобрява, започват да се заиграват по-дълго самостоятелно, а до няколко седмици всички забелязват положителната промяна. 

Бъдете здрави!

***

Ако ви интересуват теми като родителство, игрите и здравословно и осъзнато използване на технологиите, не пропускайте да последвате Offline Kids в Instagram или Facebook.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *