Супер забавни занимания край реката

Едно от най-любимите ни офлайн неща е да си почиваме до реката. Почивка от темпото и стреса на големия град. Тук всички сме спокойни, времето е бавно и приятно, а децата се забавляват истински, без това да ни съсипва портфейлите. И какво съм казвала много пъти, именно природата ми помага да се справя с нелеката задача да отглеждам деца без екрани.

Съвсем спонтанно реших да споделя някои от най-любимите неща, които обичаме да правим край реката. Предупреждавам, че може да породят у вас горещо желание да намерите близкия гьол 🙂

Бент

Всяко камъче от бента на снимката е сложено от Вики или Яни. В новообразуваното вирче се появиха малки рибки, които определено направиха нещата още по-забавни.

По течението

Има нещо уникално в това да гледаш как водата отнася със себе си различни неща. Пускали сме лодки от листа, парчета дървесна кора, цветя и различни природни материали – наблюдаваме какво се случва с тях и научаваме много.

Споделям също и импровизиран сал, който си направихме с децата, и медуза от стара пластмасова бутилка. Разбира се всички тях завързваме, за да не ги загубим и замърсим природата.

Изграждане на мост

Правили сме мост както на малки поточета, така и на по-големи рекички. След това сме наблюдавали и други деца да се забавляват с тях 🙂

Вадене на интересни камъни от реката

Децата обичат да ми намират и подаряват интересни камъни от реката. Тези на снимката са извадени в рамките на половин час – сами можете да се убедите, че не омръзва толкова бързо.

Въдици от пръчка, въже и шишарка

Това е също фаворит, а конкретно на тази снимка Вики се беше пошегувал с нас – завърза камък вместо шишарка и ни остави да вадим „рибата“.

Колко е дълбоко тук и там?

Използваме сухи пръчки, за да премерим дълбочината на различни места по-реката. Потапяме я в изправено положение, докато достигне дъното, а след това по мокрото разкриваме дълбочината.

Водна бомба

На снимката Вики е хвърлил огроооомен камък, за да направи също толкова голяма водна бомба.

Канал за колите

Яни обича да намира камъни „ровачи“, с които изравя канал за любимите си коли.

Каквото и да е на пръчка

В не толкова горещите дни обичаме да си палим огън и да си приготвим десерт на него – царевица, приключенски хляб, карамелизирана ябълка 🙂 Всичко, приготвено по този начин, те кара да си оближеш пръстите!

Благодаря, че проследихте всичките ни идеи 🙂 Ако някоя от тях ви вдъхнови за действие, пишете ни, за да се зарадваме заедно с вас!

***

Ако ви интересуват теми като родителство, игрите и здравословно и осъзнато използване на технологиите, не пропускайте да последвате Offline Kids в Instagram и Facebook.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *