Кухнята на моите игри

Кухнята на моите игри

Едва ли има родител, който да не е установил с известна доза огорчение и с изненада, че детето му не се интересува от прескъпата играчка с образователна цел, но с удоволствие свири с тенджерите.

Да, децата често предпочитат кухненските инструменти. По-вероятно е те да упражняват своите координация и фина моторика с вас в кухнята, отколкото на килима с кубчета.

Децата откриват съкровищата на кухнята, още щом пропълзят. Повечето семейства осъзнават, че отлежалото вино, бутилката зехтин или чашите, които са държали в ниския шкаф, са в опасност едва тогава. От бутилките от бира в ъгъла стават отлични кегли, а перилният препарат до уредите има прекрасна цветна капачка.

Наскоро един приятел разказа как току-що проходилото им дете пропълзяло директно в кухнята и а-ха да затрие дядовата дюлева ракия и виното от сватбата, поставени на рафт в долната част на кухнята.

Няма начин да ограничите достъпа на детето си до кухнята напълно, затова се възползвайте от възможността да го научите да ви помага като на шега, готви, да се храни правилно. Няма нищо по-секси от мъж, който умее да приготви нещо вкусно, нали… Дори и да не е домакиня за пример, за всяка жена е полезно да знае… къде е миксерът.

Положителните страни на играта в кухнята са повече, отколкото недостатъците, ако спазвате няколко правила, които да приложите, още щом вашето съкровище започне да се оглежда любопитно какво ухае от фурната.

Бутилки горе, тенджери долу!

Играта с тенджери и тигани може да е шумна, да предизвиква търпението на съседите, но е по-безопасна от тази с бутилки и препарати за почистване например. Неслучайно на всички перилни препарати има знак „Дръж нависоко!“.

Затова сложете бутилките с алкохол, зехтин и други хранителни продукти над плота, а свалете долу посудата за готвене. Имайте предвид, че стъклените капаци на тенджерите се чупят много лесно, затова намерете начин да ги отделите и да ги приберете отвъд обхвата на детските ръце.

Чиниите, приборите за хранене също са в непосредствена опасност. Затова помислете къде ще са ви на удобно място, без да изкушават младия ум за откривателство. Черпакът и дървената лъжица са отлични музикални инструменти, но ножът не е!

Препоръчвам ви да отделите посуда за игра, с която детето ви да се забавлява, за да не пострадат по-скъпите или нужни предмети. Ако имате пластмасови чинии, купи и други подобни, които използвате в домакинството, споделете ги с детето си. Ако нямат счупени частни, остри краища, те са безопасни за игра.

Не на последно място – всякакъв тип фолио – за печене, за пакетиране, пакети за сандвичи или за отпадъци също не са безопасни за игра. Възможността за задушаване или за задавяне с парчета фолио е реална. Отстранете ни от детето, докато не го научите да се пази.

Заключ-отключ

Купихте ли пластмасови заключалки за шкафовете? Да, може би да не отиват на фурнира в кухнята, но те са задължителни поне през първите три години.

В повечето домакинства кошчето за отпадъци в кухнята е под мивката и вероятно няма друго подходящо място, където да го приберете. Сега си представете как белите картофи на масата, и изведнъж детето ви преобръща кофата с искрено удоволствие от откритията вътре…Това може да се случи и у вас!

Затова поставете заключващи предпазители на вратите на всички шкафове, до които хлапето ви би имало достъп и то с перспектива. Препоръчвам ви го за чекмеджета и мебели на височина до 1,5 метра. Това ще ви спаси от езеро от зехтин на пода или от щастлива игра в пясъка на котката, който държите в плик под мивката.

Подправките не са играчки

Ако държите на плота си от онези сладки малки буркани с подправки, или пък имате саксии с пресни билки в кухнята, вероятно у вас е много уютно и зелено, но не и безопасно. Децата растат и много бързо откриват …стола. Столът им помага да стигнат до забранени съкровища, и то какви…

Саксиите с люти чушлета, с босилек или риган не са в безопасност, ако са на нивото на кухненския плот, на перваза на прозореца или масата. Рискувате хлапето да се зарови с кеф в пръст или да „запали“ стомахчето си. Бурканите със сухи подправки са отлични кубчета, а имат и капаче за развиване. Децата са неочаквано силни, щом става дума за бели.

Затова помислете добре как да обезопасите домашната си градина и подправки далече от очите и ръцете на малките.

Технически въпроси и други недоразумения

Огледайте кухнята си. В нея има печка, хладилник, може би съдомиялна машина и микровълнова фурна, пералня и/или сушилня, кафе машина, пасатор… Сага вижте всички тези шумящи, движещи се и цветни уреди през очите на детето си. Те са толкова интересни!

Да започнем с фурната. Ако има механизми за заключване на дисплея или за допълнителна защита на вратата, веднага ги приложете. Все пак по-добре печено пиле, отколкото изгорена детска ръка. Синът ми опита колко е горещ котлона едва преди няколко месеца, но вече не го доближава. Говорете на детето си кое е опасно и защо и в един момент то ще разбере.

Наскоро нашият майстор на пералня ми каза, че не помни колко пъти му се случва да поправя люкове на перални, пострадали от деца. Счупените „закопчалки“ на пералнята я вадят от строя поне за седмица. Вторият по сериозност проблем е с екстрите, които малките крият в търбуха на машината. От фигурки на Лего, през коли и малки играчки, до цял пакет салфетки.

Както знаем пералнята е пръв приятел на майката, така че я заключвайте. Това, разбира се, не отменя любимото забавление на по-малките – да гледат „сапунени сериали“, докато машината работи. Понякога и аз го правя, така че се възползвайте. Определено приспива.

Достъпът до хладилника може да бъде ограничен само със заключващи елементи. Не забравяйте и да заключвате. Винаги. Много мляко, сок, яйца и бири са загинали в неравна битка с детското любопитство.

Малките уреди на плота никога не са в безопасност, ако са ви на „една ръка разстояние“. Опитайте да ги поставите максимално до стената, и на високо, за да имате на какво да си правите спасително кафе или да препичате хляб за бърза закуска.

Кухнята е за игра!

Да, кухнята е за гира, и затова си струва да въведете детето си в удоволствието от готвенето от рано. Месенето на тесто, подреждането на боб, разбиването на смес за кекс развива фината моторика и е въпрос на желание и възможности за отгледате малък кулинар, дори и самите вие да не сте такива.

Когато детето ви стане на 2 години, вече е достатъчно голямо да се забавлява със своя мини кухня. Тази зима настана истинска истерия покрай промоцията на дървен кухненски бокс за деца в известна верига супермаркети. Разбира се, има и по-евтини пластмасови варианти със всички екстри като мини тенджери, тигани и т.н.

Детската кухня е безопасна, но омръзва на 4-годишните. Тогава можете да потърсите кулинарни класове, в които хлапетата се научават и дори ви учат на нови трикове.

Най-важното е да се възползвате от шанса да превърнете кухнята в място за безопасна игра и учене, за да има на кого да предадете отговорността за вечерята след 10-на години, нали… Гответе с удоволствие и играйте отговорно в кухнята!