Гратаж / Scratch art

Интересна техника за рисуване от Офлайн Кидс.

Много от вас сигурно са чували за техниката Гратаж. Въпреки че съм израснала в семейство на художник, този вид рисуване до съвсем скоро ми беше напълно непознат. Добре, че си имаме групичка Офлайн Кидс, където да споделяме такива страхотни идеи, нали?

Гратаж представлява имитация на гравюрата. Рисуване чрез издраскване на хартия или картон с остър инструмент.

Моето момче (1г и 9м) съвсем наскоро започна да проявява интерес към рисуването. Добре де – драскането. Предполагам, че интереса му дойде, защото често ме вижда да пиша. Наскоро взех решение да си водя записките на хартия, а не в телефона. Все пак децата учат с пример, а не с думи.

Когато видях тази чудна техника в групата, реших да я тествам. Преди всичко за мое забавление. Естествено Яни пробва заедно с мен.

Предварително искам да кажа, че сме тествали само първия вариант. Работи. Втория добавям, защото го намерих из нета и ми се стори също добър.

Вариант 1

Необходими са: бял картонен лист, пастели, черна боя, веро

Техника за рисуване Гратаж - Офлайн Кидс

Целия картон се изрисува с цветни пастели в светли цветове. Няма нужда да правите детайлни рисунки, по-скоро големи фигури. Важно е цветовете да са светли, за да се получи по-добър контраст при издраскването.

Черната боя (аз използвах акрилна) се смесва с малко веро. То е необходимо, за да “изолира” боята от цветния слой. Нанасяме я по цялата повърхност.

Прочетете още: Лунен пясък

Когато боята е напълно изсъхнала, сме готови за издраскването. Прави се с клечка за зъби или шиш. При по-малки деца е важно да има СТРОГ РОДИТЕЛСКИ КОНТРОЛ.

Прочетете още: Печти от картоф

Вариант 2

Необходими са: бял картонен лист, акрилни боички, свещ, черна боя

Отново със светли цветове боички се оцветява целия картонен лист.

След като листа е напълно изсъхнал, цялата повърхност се натърква със свещта. Важно е да оставим дебел слой восък.

Нанасяме плътен слой черна боя. След изсъхването му сме готови за гратаж.

Можете да правите и черно бели рисунки. Разликата е, че картона не се оцветява предварително. Може да използвате техниката за писане на тайни послания и да ги включите в семейните приключения.

Бъдете креативни и развийте въображението!

Знаете ли, че най-готините хора биха споделили статията с приятели?