Гост логопед София Вълнеева

Благодарим на логопед София Вълнеева, която откликна на поканата ни да сподели с нас своето мнение по темата за екраните и малките деца.

„Аз съм логопед с 28 г. опит и в последните години все по-често приемам за терапия екранни деца – деца, които от най-ранна възраст са били оставяни да гледат продължително време телевизия или клипове, деца, които произнасят първите си думи на английски, руски и други езици. Не казвам да проговарят, защото това не са деца билингви, както смятат родителите им. Същинското изучаване на език в детското езиково-говорно развитие се случва, когато детето комуникира с други хора, а не чрез възприемане от екрани.

Трудности в изразяването

Миналата година в кабинета ми дойде красиво момиченце на 4 г. 4 м., което освен трудности в изразяването, имаше също дефицит в разбирането и то много сериозен. Оказа се, че то от ранна възраст е било оставяно да гледа часове наред детски телевизионен канал на английски, след това на руски и след това на испански език. Първите си думи произнесло на английски, следващите на руски и на испански. Детето не знаеше името си, не употребяваше местоимението „аз“, беше с нестабилен очен контакт, с ехолалия (повтаряше, това което чува, без да го разбира), с ограничен запас от думи, без наличие на фраза. Започнахме терапия за преодоляване на дефицита в разбирането. Отне ни месеци, докато момиченцето започне да употребява думи като „дай“, „тук“, да посочва с показалец и да овладее местоимението „аз“.

Изградихме по-стабилен очен контакт, обогатихме пасивния и активния речник, опитвахме да изградим просто двусловно изречение. За детето продължаваше да е трудно да научи името си и да реагира с поглед при повикване. Когато се уморяваше, зрителният контакт отслабваше (доста характерно за екранните деца), както и ехолалията се засилваше. По време на занятие можеха да се чуят думи като „круша“, „камион“, „сърце“, „кукла“ и др., произнесени на английски с перфектно произношение. За съжаление в такава ситуация ще се нужни години наред, докато детето компенсира наличните дефицити, причинени от екраните.

Как влияят всъщност екраните на малкото дете?

Екраните изчерпват неволевото внимание на децата. Детето бива пленено от визуални и звукови стимули, които са много бързи и сменящи се. Този тип внимание се изчерпва за около 15 мин. Дете, което се взира в екран сутрин, изморява вниманието си преди да пристигне в училище. А дете, чието внимание е изчерпано, е дете което мърда, говори, мечтае, дете, което не успява повече да се съсредоточи. По този начин се възпрепятства развитието на волевото внимание, което е необходимо за училищните занимания и заради това резултатите в училище могат да се понижат.

А работещият екран по време на хранене възпрепятства детето да говори с Вас, а също и Вас да говорите с него. Дете, което расте с постоянно включен телевизор, ще има по-беден речник и не толкова богата езикова система. Според последните изследвания, ако детето прекарва два часа на ден пред телевизора, във възрастта между 15 месеца и 4 години, нараства три пъти вероятността да настъпи забавяне в езиково-говорното му развитие.

Екран в детската стая

Екраните, които се ползват преди сън, също нанасят вреди. От LED екраните се излъчва синя светлина, която подтиска хормона мелатонин, регулатор на съня, и пречи на детето да заспи по естествен начин. Наличието на екран в стаята на детето намалява времето му за сън. От друга страна, при наличие на телевизор или компютър в детската стая, родителите нямат възможност да контролират какво точно гледа детето. Отправянето на устни родителски забрани относно неподходящо съдържание, пък го натоварват с твърде голяма отговорност, твърде често без да дават нужния резултат.

Докато, когато е без телевизор в стаята си, детето се научава на основни дейности – сензомоторни, символни игри, игри наужким, развива графомоториката си – дейности, толкова важни за развитие на мисленето му, вниманието му и социализацията му. От съществено значение е, че също така детето се научава да се чувства добре, когато е само, което е важно за доброто му справяне в училище.“

Автор: логопед София Вълнеева

Въжте също предстоящите събития на Офлайн Кидс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *