Как да си организираме Музикална вечер?

Ред е за любимата ви рубрика #вечербезекрани (кхъ кхъ), с която ви предизвикваме да изключите технологиите минимум една вечер от седмицата, за да се посветите на 100% на семейството. 

Днешните предложения са от Ели Мантовска (@5pod5) – майка, която след раждането на третото си дете се сблъсква с нуждата да направи времето с децата по-леко и приятно и намира своето спасение в игровия подход 🙂 

Тя споделя как в нейното семейство организират музикална вечер. Оставям ви с нейните идеи, а вие не пропускайте да я последвате, защото публикува много полезни неща.

Игра 1 „Всеки е диджей“: Започва още докато раздигаме чиниите и прибираме масата след хранене. Всеки член на семейството си пожелава песен. Изпълнява се от останалите, както я знаят. Бонус точки за забавни измишльотини. 

Игра 2 „Ритъм“: Повтаряме ритъма на песента, която току-що сме изпели. Използваме дървени лъжици, удряме 2 капака от тенджери един в друг, пляскаме с ръце – за още по-голяма забава, пляскаме на коляното на човека до нас 😊 Координацията е супер забавна, за мен понякога дори невъзможна 😊 

Игра 3 „Оркестър“: Развихряме се и правим инструменти от подръчни материали: рулото от кухненската хартия се превръща в саксофон, таткото се развихря с въздушна китара, децата си правят маракас от буркан или кутия, пълни с каквото имаме наоколо (мъниста, ориз, топчета). Една лъжица и мебелите наоколо се оказват огромен ксилофон – колко разнообразни звуци се получават като почукваме с лъжицата върху дърво, пластмаса, метал… А две дървени бъркалки са отлични палки за барабана (тенджерата). 

Игра 4 „Познай тази песен“: Целта е песента да се изпълни без звук и да се познае от останалите. Едната ми дъщеря (на 6 г), докато показваше своята песен, ми подаде книга, после я взе от ръцете ми, започна да я разглежда с ококорени очи. После си направи уши с пръсти, започна да скача, след това се сниши като лисица… Бързо се досетихме коя песен ни показа 😊 А вие?

Игра 5 „Авторска песен“: Особено интересна за децата ми на 6 години, защото забавленията с рими много ги разсмиват. Някой от нас изброява азбуката наум, докато друг каже „стоп“. С буквата, която се падне всеки си намисля дума и около нея предлага кратко стихче. Добавяме мелодия, и ето – песен! Може всички да се изредим с тази буква с различни думи.

Игра 6 „Музикално акробатично шоу“: Всички се подготвяме и правим балет или друго цирково или музикално забавление. Обикновено аз съм водещ. Старая се да представям артистите по възможно най-смешният начин, задавайки (почти) невъзможна роля, например: „Антония Великоогнедишащата ще изпълни балета на Дракона, подскачайки на 1 крак“. Ако съм уморена и подозирам, че няма да ми дойдат идеи спонтанно, предварително си записвам някои на листче. Чета с апломб и преувеличени движения и реакцията на възторжената публика си струва 😊 
Ние сме петима и се разделяме на отбори (най-забавно е деца срещу родители, за да намалим съревнованието между братя и сестри и да им дадем още една възможност да се обединят… срещу нас).

***

Ако те интересуват теми като родителство, игрите и здравословно и осъзнато използване на технологиите, не пропускай да последваш Offline Kids в Instagram и Facebook.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *