Децата имат нужда от ясни граници за екранно време

Едно от нещата, които ми помагат най-много в отглеждането на деца с минимално екранно време, е поставянето на ясни граници. Децата знаят кога, как и за колко време могат да използват устройства. И са напълно окей с това. 

Поставянето на ясни граници им дава усещането за контрол и сигурност, учи ги на търпение и отлагане на желанията. И преди съм казвала, че не отказвам на Яни да гледа филмчета. Той просто рядко търси това занимание и то винаги в позволените му граници. Знае, че може да гледа филмче, когато Бела спи на обяд. Това е единственото правило на този етап. Друг е въпроса, че той предпочита да играем…

И преди да продължа искам да наблегна на нещо – за мен е важно децата да растат НЕ с правила и подчиняването на моите контрол и воля, а преди всичко следвайки личния ми пример във всичко, включително здравословното използване на технологиите 🙂 Така че така наречените “правила” са за всички 🙂 

Границите разбира се ще се разширяват с времето, като давам няколко примера, които могат да се адаптират според нуждите на всяко дете. Но преди всичко съвета ми е – говорете. За всичко. Нека децата знаят, че това е за тяхно добро, и че ще дойде момент, в който ще могат сами да определят границите си. 

  • Изберете времеви лимит, съобразен с възрастта и нуждите на детето. Тук може да прочетете повече относно препоръките на Световната Здравна Организация. Когато това време приключи, не отнемайте устройството насила. Личното ми мнение е, че ако детето не може да разбере защо е необходимо да остави устройството, то е твърде малко за него (:
  • Определете време и място без технологии (валидно за всички) – например през семейното време, по време на хранене, час преди сън и т.н. Това е най-добрия начин за поддържане на добър баланс в екранното време. 
  • Говорете за позволеното на детето съдържание – филмчета, приложения, игри, социални мрежи и т.н. В един момент няма да имате пълен контрол над екранното време, но е добре детето да знае кое намирате за добро и полезно. 
  • По-големите деца разбират концепцията на баланса. Помогнете им да се научат да поставят граници, като не позволяват на екранното време да пречи на образованието, времето с приятели, здравето и т.н. 
  • Говорете (и отново – бъдете пример) за използването на устройства в компанията на други хора – обърнете например внимание, че не е учтиво да гледаш в телефона, докато някой се опитва да говори с теб, както и като средство за разсейване по време на учебните часове. 
  • Говорете за начина, по който детето може да използва собствено устройство – ще бъде ли през цялото време при него, ще може ли да избира само приложенията, които да използва, какъв ще бъде родителският контрол на съдържанието. 

Споделете в коментар какви граници поставяте на вашите деца 🙂 

А ако постът ви е бил полезен, не забравяйте да го споделите, за да достигне до повече родители 🙂 

***

Ако те интересуват теми като родителство, игрите и здравословно и осъзнато използване на технологиите, не пропускай да последваш Offline Kids в Instagram и Facebook.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *