Пернати Приятели

Аз и щрауса Габи от Долна баня.

Един хубав уикенд далеч от София ни доведе до Щраусова ферма в град Долна баня. Много неочаквано и непринудено се случи всичко. Осъзнах, че съм почти на 30, а никога не съм ходила на такова място. Когато видях табелата и предложих да отидем, се развълнувах като малко дете и очаквах с нетърпение посещението ни. В последствие разбрах, че има много подобни места в цяла България, но това не направи преживяването по-малко вълнуващо.

Преди влизането поседяхме в прекрасно дворче, в което има две люлки от гуми. Това ще е едно от първите неща, които ще си сложа на двора, когато имам такъв. Полюляхме се, поснимахме се и дойде нашето време да влезем.

Себастиян и гумените люлки.

Запознахме се с Габи, която се оказа супер мила и дружелюбна. Също така много фотогенична. Направихме няколко снимки и с нея, погалихме я, дори малките седнаха отгоре й. Тя не възразяваше.

Разказаха ни интересни факти за щраусите. Знаехте ли, че е пълен мит това, че си заравят главата в земята от страх? Всъщност го правят, за да търсят влажен пясък, чрез който си набавят вода. Не пият от водоеми, защото там има хищници. Хранят се предимно с растителност, но се оказват и доста претенциозни – не харесват каква да е тревичка.

Женските са напълно безобидни.  Човките им са много изгладени, така че не могат да причинят никаква тежка рана. Също така са много много любопитни, но това е и при нас хората, нали така? Обичат всякакви лъскави предмети, включително и телефони.

Всяка една част от тялото им се използва за нещо. Дори миглите.

Щраусите са неми. Издават звуци изключително рядко. Говорят си чрез перата.

Изключително са бързи, но и изключително силни. Удрят със сила три пъти по-мощна от конската.

Няма да издавам повече интересни факти, за да ви е интересно, когато посетите някоя ферма.

Разходихме се из различните обитания на птиците. Така и не успяхме да видим танца на мъжкия щраус. И двамата не бяха в настроение. Оказа се, че танцуват, когато правят секс. Интересен факт е, че щраусите са едни от малкото живи същества, които правят секс за удоволствие, а не за размножаване.

Малко селфита, докато Бела спи.

Пътеката стана тясна и нямаше как да продължа нагоре с бебешката количка. Но групата отиде да види малки щраусчета на една годинка, а след това и новоизлюпени бебчета. По-късно са пробили яйце с бормашина. Хапнахме крем-карамел, купихме си нещо за спомен и се ориентирахме към тръгване, защото на малкия му се доспа. 

Когато отивахме вече към паркинга, изгониха всички посетители, защото един от мъжките избягал. Не знам дали да съжалявам, че пропуснахме тази част. Но в предвид факта, че бях с бебешката количка и се придвижвах много бавно, е било за добро.

Прекарвайки малко време с тези съвършени същества, се замислям за пореден път в колко уникално създаден свят живеем. Не, не мога да повярвам, че живота на земята се е образувал по случайност или от някакъв голям взрив. Има някой, който е премислил всичко внимателно, вдъхвайки живот и на нас, за да можем да се наслаждаваме на великите му създания.

Не пропускайте да се включите във Фейсбук групата Офлайн Кидс, където може да намерите и споделите идеи за разнообразяване на ежедневието с децата.

Това е от мен. Не забравяйте да изключвате телефоните от време на време и да прекарвате време с децата и семейството. Времето е единственото нещо, което никога не се връща. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *