Tummy time – време по коремче

Иска ми се да мога да правя tummy time по цял ден, докато някой ми прави масаж и си пия някое безалкохолно коктейлче. Уви, моите бебешки мигове са минало и сега е време аз да осигуря този невероятен комфорт на моята малка Бела.

Спомням си колко сладък беше Яни, когато правехме това упражнение. Вдигаше главичката, отваряше устата учуден и лигичките започваха да текат. От време на време пускаше по някоя симпатична усмивка и гукаше.

Когато той порасна, попаднах на Pinterest толкова много идеи за това чудничко време по коремче. Тогава и забременях и започнах да правя планове за следващото отроче и какви интересни и хубави неща ще правим с него.

Изненадите

Две неща ме изненадаха, когато Бела се роди. Едното е колко самостоятелно живее новото попълнение в семейството. Някак си две годишния батко успява да привлече цялото внимание. Но освен да е нахранено, сухо и удобно сложено на шезлонга трябва да работим и за нейното развитие и това е малко предизвикателство в добре изпълненото със задачки време. 

А второто – колко хубаво и привлекателно изглеждат заниманията в интернет, и колко смотано ми се струва изпълнението, което аз мога да предложа на децата си. Но уви, следваме златното правило – Keep it simple, stupid. А и в крайна сметка, важен е резултата.

Бела е в момента на два месеца и работим по заздравяване на мускулатурата. Споделям тук малко полезна информация, която научих за поставянето по коремче, и малко идеи за изпълнение.

Ползи от поставянето по коремче (tummy time)

 • Специалистите препоръчват бебетата да стоят по корем поне 30 минути на ден (винаги под наблюдение!), за да могат да заздравят мускулите на гърба, ръцете, раменете и вратлето. Това ще им помогне да се научат да сядат, пълзят, изправят и ходят.
 • Възможността да погледнат света от друг ъгъл им помага за развиването на мозъчната дейност. Бебето опознава заобикалящия го свят по-бързо.
 • Предотвратява образуването на плоска главичка поради постоянното лежане по гръб. 
 • Поставя началото на физическото развитие на детето.
 • Предотвратява забавяне на двигателните умения. 
 • Времето, прекарано по корем също помага на бебето да се учи да се съсредоточава и следи движенията на обекти.
 • Бебетата, които прекарват известно време по корем всеки ден имат по-малка вероятност да имат нарушение в моторното развитие.

Няколко съвета

 • Започнете постепенно. Отначало оставяйте мъничето за 1-2 минути по коремче и малко по малко увеличавайте времето. 
 • Практикувайте поне час след последното хранене. 
 • Важно е детето да е спокойно и в добро настроение – наспано и нахранено.
 • Намерете му интересни занимания. На тази възраст това означава да оставите нещо, което да наблюдава – шарена играчка, книжка, огледалце. На по-късен етап това ще стимулира и желанието му да се движи, за да достигне интересния предмет.
 • Ако бебчето не харесва новата позиция и не се успокоява, го вдигнете и опитайте отново малко по–късно.
 • Ако продължава да плаче при следващите опити, практикувайте Tummy-to-Tummy Time или просто го повдигайте изправено над рамото ви, както когато изчаквате да се оригне.
 • Бъдете в играта заедно с бебето. Тъй като ще изпитва трудност в началото, ще му направите огромна услуга, ако го разсейвате с дрънкалка, играчка, говорите му или правите физиономии. 
 • Наблюдавайте детенцето си какво обича, докато е по коремче – да му правите масажче, да е голичко, какви повърхности и игри предпочита. 

Малко идеи 

Занимателен обръч

Това, което най-много ми хареса сред идеите в Интернет, е занимателния обръч. Всякакви дрънкалки, играчки и лентички в различни цветове се омотават и завързват на обръч, а бебето се поставя в него. Омръзне ли на малката да гледа нещо, просто го завъртам. А и другите мами блогъри обещават, че след време ще започне сама да се завърта около обръча от голямото любопитство и това ще помогне за пропълзяването. Дали е така, все още не знам. 

Инвестицията е минимална. Обръча, който струва 5лв, ако оцелее някоя друга година, ще може да се използва за много други игри. А на него сложих каквото намерих в кашона с играчки и малко ленти, взети от Джъмбо преди време, ей така за всеки случай. Винаги съм обичала да пазаря Арт материали с и без повод, но се наложи да кротна малко в това, когато се роди Себастиян. Сега гледам да използвам каквото имам под ръка.

*Съвет за изпълнение: Ако ще купувате обръч, изберете такъв с по-голям диаметър, за да не си удря бебчето крачетата в него.

Корем в корем

Много обичам да правя и Tummy-to-Tummy Time. Лягам и слагам принцесата върху моето коремче. Корем в корем. Тя ми се усмихва, аз на нея също. Може да се направи навсякъде, в легнало или изправено положение. Е, понякога малко повръща, но като че ли вече свикнах с това 😉

Самолетче

С батко й много обичахме (а и все още много практикуваме) играта на самолетче. Разбира се започнахме, когато вече беше поукрепнал и можеше да държи главата изправена самичък и без затруднения. Това е снимка от първото ни самолетче. Приказен спомен. 

Огледало

Тествах моята принцеса с огледало. Нали ми е красавица, сигурно ще обича да се суети пред него. Уникално преживяване! И за мен, и за  нея 🙂 Започна да се усмихва на собственото си отражение и прекара много време да се любува на образа. Бате се появи много бързо и отвлече вниманието й.

Плаваща гумена играчка

Тази идея още не съм посмяла да пробвам, защото ми е малко лудница с две малки деца, а не ми се рискува малката да цопне лице в нея. Също така съм сигурна, че Яни ще се възползва от възможността да измие пода без да съм подготвена за това. Но ако някой е достатъчно смел, може да повдигне детенцето върху повивалник или с навита хавлия и да постави пред него тавичка с вода и плаваща гумена играчка. 

Съвети за безопасност

Помнете: Обикновено хората, които се грижим за малки бебчета, сме много разсеяни и уморени. Можем да заспим лесно по всяко време на деня. Уверете се, че бебето е поставено на сигурно място и в безопасна поза преди да се отпуснете. Никога не оставяйте бебче само или без надзор по коремче, тъй като може да се измори или да заспи, да се отпусне надолу и да запуши устата и нослето.

Не пропускайте да се включите във Фейсбук групата Офлайн Кидс, където може да намерите и споделите идеи за разнообразяване на ежедневието с децата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *