Полет без екрани – опитът на една майка

Полет с малко дете. Може да звучи като „Мисията невъзможна“, ако не използваме екран като помощно средство. В следващите няколко реда ще намерите споделен опит от Ксения, майка на 3 годишно дете и сертифициран консултант по детски сън. Надявам се да ви бъдат полезни и да споделите в коментарите вашия опит 🙂

„Понякога, когато планираме да пътуваме с малки деца, се притесняваме как ли ще мине всичко. Препоръчвам ви да помислите предварително в какви часове се пада да пътувате и по възможност да изберете удобни такива, например, ок е детето да спи по време на път. Но ако имате полет за час, в който детето ви няма как да спи, помислете предварително, с какво ще го занимавате по време на полета.

Ето и няколко идеи:

 1. Вземете нещо за гризкане. Изберете заедно с детето какво ще похапвате по време на полета. Нарязана ябълка от любима кутийка за храна, фъстъци, закупени преди полета, крекери от магазинчето на летището и т.н. Според възрастта и предпочитанията изберете най-подходящото нещо. Ако го повтаряте всеки път при пътуването, ще ви стане приятна семейна традиция.
  При нас например вече задължително се купуват фестъци за всеки полет или пък друг вид пътуване 😀
 2. Вземете с вас тънка книжчица за четене или книжка със задачки (лабиринти, форми, цветови, въпроси).
  Ние често взимаме някоя книжка за Франклин или Барбароните. PS: Най-вероятно ще я четете няколко пъти 😉 Супер вариант са книжки със задачки с „вълшебната“ писалка, с която рисуваш от едната й страна, а с другата й страна изтриваш. Или пък книжки за оцветяване с вода, с писалката, в която се сипва водата и детето може многократно да оцветява книжката.
 3. Вземете няколко малко играчки, за да може детето ви по-лесно да се заиграе с някое друго дете в самолета. За едно малко дете е важно да има предмет (играчка) като средство за комуникация. Аз почти винаги имам няколко малки колички и поне 2 динозавра (Саши е фен), с които „разчупваме леда“ и се запознаваме с децата наоколо. В самолета облегалката за ръката може да се превърне в истинска писта за коли, а дупката в масичката за хранене – в необикновен тунел.
 4. Бъдете отворени, говорете с хората, запознайте децата си и си осигурете спокоен полет, докато децата играят помежду си. По едно време Саши си игра с две деца, които бяха на реда отзад, на риболов. Момчето му подаваше ръката си, а Саши я хващаше и всеки път това беше ту октопод, ту акула, ту скат. Получи се много весела игра!
 5. Гледайте през прозореца. Обсъждайте, какви са облаците, на какво приличат, какъв цвят са, какво друго виждате (морето, планините, светлините, мъглата).
  Ние например стигнахме до извода, че облаците приличат на захарен памук и би било хубаво да можеш да си купиш толкова огромен захарен памук или пък да си отхапеш от облака.
 6. Заведете детето си до тоалетна, дори да не му се ходи. Първо, това е повод да се разтъпчете. Второ, то си е интересно. Може да се види, как се заключва вратата, как светва лампичката, как се пуска водата, какъв звук издава. Има и огледало!

Има много забавни начини да мине приятно полета ви и без екрани!“

Може да последвате Ксения в социалните мрежи, където тя споделя практична и полезна информация по темата.

***

Ако ви интересуват теми като родителство, игрите и здравословно и осъзнато използване на технологиите, не пропускайте да последвате Offline Kids в Instagram или Facebook.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *