Как да направим времето пред екрана по-здравословно и безопасно?

Информацията в тази страница ни е полезна, когато...
 • Не искаме да спираме изцяло екранното време (ЕВ), а само да го вкараме в здравословна рамка.
 • Вторият родител не е съгласен детето да е без ЕВ и търсим компромисен вариант тип “по-малкото зло”.

„Екранното време може да се превърне в семейно занимание. Вкъщи му казваме кино вечер. Правим си пуканки, за да е истинско кино, и избираме заедно филм, който да хареса на всички (уж). А каката прави билети за кино прожекцията. Въобще цяло събитие.“
Наталия, майка на 2 деца

Важно е да има ясни поставени граници за времето пред устройството. Можем да ги напишем/нарисуваме заедно и поставим на видно място.

2-7 години

При малките деца за полезност можем да говорим, когато екранното време е помощно средство за семейно занимание.
 • Когато вземем решение да включим ЕВ в ежедневието на детето, е добре да планираме предварително какво и кога ще се гледа, съобразено с възрастта на детето. Не се препоръчва ЕВ по време на хранене, преди детска градина/училище и преди да е изпълнило домашните си задължения.
 • Не се препоръчва употребата на екран като решение на проблем, награда, успокояващо или разсейващо средство.
 • Добра идея е да предлагаме съдържание, което познаваме. По този начин ще го предпазим от неподходящи за възрастта му или моралните ценности на семейството предавания. Важно е да избягваме филмчета с насилие, твърде визуално стимулиращо съдържание и бързо сменящи се кадри. Бихме могли да предложим филми за природата или по-стари анимационни филми, в които цветовете са по-бледи, а действието – по-бавно.

7+ години

 

 • Екранното време не бива да влияе на добрия сън. Употребата на технологии е добре да приключи поне един час преди лягане, а устройството да нощува далеч от детето (това важи с пълна сила и за нас – възрастните).
 • Много добра (и необходима) практика е да определим заедно време без технологии, което да важи за цялото семейство. Това може да е времето на семейната вечеря или ден от уикенда. (#вечербезекрани)
 • Можем да помогнем на детето да се научи да поддържа добър баланс като включим в ежедневието му полезни офлайн активности и общуване с приятели.
 • Добре е да насочим детето към използване на технологиите за полезни дейности – връзка с близки хора, образователно съдържание и приложения, които насърчават креативността, интеракцията и морала.

При по-големите деца, които използват активно собствено устройство и социални мрежи:

 • Да не забравяме да възпитаваме добри обноски – не е учтиво да се гледа в телефона, докато говорим с някой, освен ако не е спешно или разговора не го изисква. Тук като родители е необходимо да го покажем на практика, докато говорим с детето.
 • Необходимо е да се говори за морал във виртуалната среда – уважаване на другите и поверителността на информацията, която имаме за тях, спазването на добър “тон” в интернет комуникацията и т.н.
 • Важно е детето да бъде запознато как да се грижи за своята собствена безопасност – споделяне на лична информация или снимки, както и комуникация и сприятеляване с непознати.

Вижте също

С добър личен пример и последователност е възможно да научим децата да използват екраните в здравословни граници и в добър баланс 🙂