„Спрях екраните от раз, без преход. Детето „разцъфтя“!“

„Успях да откажа сина си от екраните на 2г и 7м (да, знам, прекалено рано беше свикнал). Всичко започна невинно, песнички за хранене, клипчета за смяна на пелените, докато стигнахме до момент, в който той отказваше да седне в столчето си в колата или в количката за пазаруване без телефон.

Спрях екраните от раз, без преход. Не знам защо съм отлагала толкова това решение. Не беше трудно, имаше възражения и тръшкане два дни.

Детето „разцъфтя“! Започна да разглежда много по-често книжките си, играе си с играчки и предмети, търси много повече комуникация с околните. Речникът му буквално се утрои за няколко седмици.

Екранното време създава измамно усещане че детето е спокойно (не тича, не вика, стои мирно и гледа), всъщност превъзбужда и напряга много детето. Влиза се в порочен кръг – за да не се ядоса детето му давам екранно време, което го превъзбужда още повече и, за да го „успокоя“, трябва да му дам още екранно време.

Най-хубавото след спирането на екранното време беше засилената комуникация – детето ни търси и общува с нас.“

***

Споделете ни и вашата история в коментарите или чрез формата за контакт.

Ако ви интересуват теми като родителство, игрите и здравословно и осъзнато използване на технологиите, не пропускайте да последвате Offline Kids в InstagramFacebook, Youtube и Spotify.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *