Как да покажем загриженост към тийнейджъра, без да се чувства следен в социалните мрежи?

Предизвикателство за нас родителите е да бъдем отговорни как тийнейджърите употребяват социалните мрежи. От нас се изисква да намерим баланс между необходимостта от защита на децата от една страна и уважението към личния им живот – от друга.

Споделяме ви няколко ефективни и неефективни практики.

✔️Открита комуникация

Добро начало е да насърчаваме децата си да се обръщат към нас с всякакви притеснения или проблеми, с които се сблъскват онлайн. По-честите разговори, в които изслушваме децата и се интересуваме от това какво те имат да кажат, ще ги накарат да се чувстват комфортно да обсъждат с нас своите преживявания онлайн и ще повишат доверието им към нас.   

Публично засрамване

Ако се налага да обърнем внимание на неподходящо поведение или съдържание, което тийнейджърът е публикувал онлайн, е важно да направим това насаме и с уважение. Публичното засрамване или поставяне в неудобно положение може да има дълготрайни отрицателни последици върху самочувствието му и доверието помежду ви.

✔️ Образование

Можем да разговаряме с тийнейджърите за рисковете и отговорностите, свързани с използването на социалните медии, включително поверителността на личните данни онлайн, кибертормозът и трайността на дигиталния отпечатък.

Свръхконтрол

Въпреки че е важно да наблюдаваме дейността на подрастващите си в социалните медии, е добре да избягваме да следим всяко тяхно действие или коментар онлайн. Важно е да им даваме им известна самостоятелност да се ориентират в онлайн взаимоотношенията си, като все пак осигуряваме напътствия и надзор, когато е необходимо.

✔️ Контрол, но с уважение

Да бъдем загрижени за онлайн активността на децата е нещо важно, но ако това се случва през следене и настоятелно разпитване, най-много може да постигнем това тийнейджърът да загуби доверието си към нас. Затова добре би било да избягваме методи като четене на лични съобщения или влизане в акаунтите им без разрешение, освен ако няма основателни опасения за тяхната безопасност.

 Виж също  КАК ДА ГОВОРИМ С НАШИЯ ТИЙНЕЙДЖЪР ОТНОСНО БЕЗОПАСНОСТТА В ИНТЕРНЕТ?  

Пренебрегваме предупредителните знаци

Ако обаче забележим резки промени в поведението на детето, когато стане въпрос за социалните му мрежи, потайно или отбранително говорене или внезапно изтриване на акаунтите, е добре да проведем разговор. Би било полезно да се допитаме с учителите му относно необичайни поведения или взаимоотношения на детето в последно време.   

✔️ Силата на личния пример

Както всички можем да се съгласим, не думите, а делата въздействат най-силно, затова е важно да обръщаме внимание на своите навици при ползване на устройствата. Ако например по време на семейното ни хранене не използваме телефона си, а вместо това разговаряме с тийнейджъра, е по- вероятно и той да направи същото или поне да се почувства специален, заради това че родителят му иска да бъде с него в този момент, вместо „някъде в телефона си“.

***

Ако ви интересуват теми като родителство, игрите и здравословно и осъзнато използване на технологиите, не пропускайте да последвате Offline Kids в Instagram, Facebook, YouTube и Spotify.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *