„Свободен, ведър и щастлив…“

“Децата се учат най-добре от личен пример и това, което правят родителите. Аз нямам смартфон (вече от 18 години съм с Nokia 7373) и няма да повярвате колко свободен, ведър и щастлив е човек без постоянно да му бипка нещо, изискващо вниманието и ограбващо времето му.

Бях 9-ти клас, когато родителите ми купиха въпросната Нокиа. Беше направо любов от пръв поглед, но 4-5 години по-късно тя взе да сдава багажа и баща ми за Коледа решил да ме изненада с Iphone, което за онова време беше УаУ. Аз първо се ядосах, че не ме е питал, но после, както повечето 20-годишни, се зарадвах и започнах да го ползвам.

Одисеята ни продължи точно 6 месеца, половината от които аз се занимавах с нещо наречено Джейлбрейкване – и като имате предвид, че мразя компютрите и всякаква техника, това си беше направо aд за мен. Накрая се справих, ползвах го няколко месеца, играх игри, кефих се на приложения и т.н, но нещо ме гризеше, че си губя времето.

И така до един слънчев ден, в който ми падна батерията, телефона се изключи и се оказа, че трябва да се направи цялата процедура по джейлбрейкване наново, но с друг софтуер, защото… и аз не знам защо – реших, че не си заслужава и това беше края. В Олх намерих пак такава Нокиа, купих я и си заживяхме щастливо. 13-14 години и две деца по-късно съм сменила може би 6-7 такива апаратчета.

Свободата да нямаш смартфон е несравнима. Хората изобщо не се замислят колко от нещата, които щракат и правят на телефоните си, реално им трябват и колко са чиста загуба на време. А в наши дни времето е най-ценният ресурс според мен.

Единственият недостатък, който срещам, нямайки смартфон е, че е по-трудно със снимките. Искаш да снимаш нещо и да го пратиш на някой – трябва да използвам фотоапарат, да качвам снимките – става доста по-бавно. Но пък така човек се учи да цени нещата и огромните възможности, които имам.

Хората спират да мислят – живеят в някакво мета пространство с мета удоволствия, но това не е реалния живот. Животът е, за да ти е трудно, да се бориш, да се развиваш, да постигаш целите си и накрая да се чувстваш удовлетворен от себе си.”

***

Споделете ни и вашата история в коментарите или чрез формата за контакт.

Ако ви интересуват теми като родителство, игрите и здравословно и осъзнато използване на технологиите, не пропускайте да последвате Offline Kids в InstagramFacebook, Youtube и Spotify.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *