Какво да правим, когато детето ни има говорни затруднения в следствие от прекомерно екранно време?

Когато едно малко дете борави предимно с екрани и научава всичко или повечето неща през тях, може да има някакъв напредък в това да е видяло повече за по-кратко време. 

Когато обаче едно дете се учи от света около него, то не само е видяло, но е докоснало, усетило, помирисало, вкусило и е проучвало със своето темпо. Всички тези наши рецептори са важни, те си разпределят информацията и така се приема по-лесно, особено от малките любознателни малчугани. 

В днешния свят много деца, които са твърде често и от много ранна възраст пред екран, имат забавено езиково-говорно развитие. Но какво като родители можем да направим в този случай? Споделяме някои практични насоки от Милка Игнатова, логопед и поет, автор на специализирани детски книги и ресурси, които имат за цел да подпомагат детското развитие.

Да намалим екранното време

На първо време е добре да намалим максимално екраните по безопасен за детето начин.

Да заменим гледането на детски с четене на книжки

Да включим детето в избора на книга и дори да го поканим то да плати на касата заедно с нас. Можем да четем, разказваме, посочваме, назоваваме, броим по нея. Запознаването с игрови детски книжки или такива с артикулационни занимания ще допринесат за езиково-говорното развитие на детето.

Игри за груба моторика

Тя е в основата на развитието на фината моторика. Да оставим детето да се катери, да тича, да скача, да се търкаля, да кляка. Можем да се отдадем на танци или просто да се въртим и да направим хоро.

Игри за фина моторика, мислене и внимание 

Пъзели, нанизване на макарони, мъниста, редене на камъчета, лепене на стикери, рисуване, рязане, игри с топка и какво ли не.

Всяко творческо занимание освен, че допринася за фината моторика, развива въображението и действа отпускащо на емоциите. Важно е да се овладеят добре движенията с ръцете.

Време заедно

Разхождайте се, обяснявайте всичко, което ви заобикаля. Разглеждайте дори пръчките и листата, които срещате по пътя си.

Хранене с разнообразна храна

Разнообразна и по вид консистенция, а не само пасирана. Това има значение за развитието на мускулатурата на органите, които се включват в говора. Нека детето пипне, помирише и види храната.

Общуване с връстници 

Важно е детето да играе с приятелчета. Понякога едно дете може да научи много от друго. Взаимно се стимулират да се развиват, без дори да го осъзнават.

Артикулационна гимнастика пред огледало 

Особено препоръчителна, ако детето е проговорило трудно и не изказва правилно думите. Може дори и вие да я правите заедно с него. Освен, че ще е забавно, ще подобрите и говора си.

Търпение

Да бъдем търпеливи, поощряващи и да се радваме на малките резултати. Детето има собствен темп. Важно е да не го сравняваме с другите деца. Разговорите са едно от най-важните неща между деца и родители, чрез които даваме нашата подкрепа, обич и внимание. 

Най-полезното нещо, което можем да направим за детето си, е да поиграем с него. Може да е простичко, но много значимо.

Виж също Как да намалим екранното време на детето? – Offline Kids

﹡Ако ви интересуват теми като родителство, игрите и здравословно и осъзнато използване на технологиите, не пропускайте да последвате Offline Kids в Instagram, Facebook, YouTube и Spotify.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *