Градина на терасата

Картинка на ръка с репички.

Ако можеше всяко едно семейство да си има дворче, за да си прави градинка, би било прекрасно. В големите градове обаче преобладават блоковете с обща градинка. Там не всеки може да си позволи да засади, каквото си пожелае. Имам едно решение за тези от вас, които искат да имат градинка, но живеят в апартамент. Имате тераса или може би две? Можем да ги превърнем в любимо място за вас и децата ви. 

В днешно време всеки един от вас се е сблъсквал с безвкусните зеленчуци и слабо ароматните подправки в магазина, както и плодовете, които често нямат вкуса от нашето детство. Искате ли да промените това? Искате ли да откъснете собствените си зеленчуци, подправки или плодове? Нямате двор, живеете в апартамент, това не е проблем. Това не бива да ви спира. Тук ще намерите вдъхновение за това как да превърнете терасата си в мини градина. 

Аз ще ви дам идеи как да си разнообразите времето, терасата и атмосферата у дома. Терасата ще придобие приятен облик, а вие ще се впуснете с дечицата в грижата за „новите домашни любимци“ или „новите си приятели“. 

Напоследък е популярно деца и възрастни да играят игри, в които се развива ферма. Там обаче не се докосваш до приключението да ги отгледаш, да ги засееш, да ги чакаш да поникнат, да ги поливаш, да ги наблюдаваш. Заслужава си! Опитайте! 

Снимка на агроном Венцислава Цанева
Агроном Венцислава Цанева

Условия за доброто състояние на растенията или мини дърветата на вашата тераса

Както големите дървета така и мини дърветата в саксиите имат нужда от достатъчно светлина. Освен дърветата, зеленчуците и подправките също имат нужда от достатъчно слънчева светлина, трябва да бъдат огряти поне по 6 часа на ден. Нуждаят се от достатъчно влага, за да могат да се хранят (да усвояват хранителните вещества от почвата) и да се развиват добре. Съществената разлика при отглеждането е, че за зеленчуците и подправките може да използвате и обикновени пластмасови саксии, но трябва да ги изберете големи, за да има достатъчно място да се побере корена на зеленчуците. Подправките развиват по-плитка коренова система и може да ги отгледате в саксия с по-малки размери. Овощните мини дръвчета обаче не може да отглеждате в пластмасови саксии, защото има опасност да се напукат от натиска на корена им. Тях трябва да отглеждате в глинени саксии.

Ако имате южна тераса, тя е за предпочитане при избора ви за мини градина в апартамента. Много е важно за по-добър дренаж да се направят дупки на саксиите, ако нямат такива. Може да поставите на дъното на саксиите и камъчета , за да не зеленясва почвената смес. Хубаво е да разрохквате почвата от време на време, за да влиза въздух в корените на растенията, като се внимава да не се наранява корена. Важно е така да разположите различните си растения и дърветата, че да не се засенчват и да не си пречат на развитието едно на друго. Също така тези, които имат общи вредители е добре да ги държите на повече разстояние. Кои са те и защо? Може да разберете повече, ако се свържете с мен на посочените контакти. Отново да поясня, че за родителите консултацията няма да е обвързана със заплащане. Полезни за отглеждането инструменти ще ви бъдат лозарската ножица, лейка, мини мотика и лопатка, които може да намерите в големите вериги магазини като Mr.Bricolage, Praktiker и др. 

Зеленчуци и подправки в саксия

Много обичам да насочвам хората с малки деца сами да си отглеждат, което им е възможно. Знаете какво им давате и в същото време имате възможност за биологично отглеждане без пестициди и химични торове. В днешно време има много добра алтернатива като течен тор от калифорнийски червеи, както и биологични рецепти за борба с вредителите по растенията. Други биологични торове мога да ви препоръчам и да ви представя в личен разговор с всеки един от вас. Има много биологични препарати и торове, които са една идея по-скъпи, но така отглеждате чиста храна, в същото време имате възможност за добра и адекватна грижа за вашите зеленчуци и подправки. Може и сами да приготвяте у дома биологични средства за борба с вредителите. Отново аз ще бъда ваш помощник в това. 

Добре е да изберете подходящи и големи саксии за по-големите растения като чери домати, люти чушки, сладки чушки, репички, краставици, тиквички и патладжан или пък моркови. Подправките може да отглеждате и в по-малки саксии. Добре е да си набавите и торф или компост, за да има къде да се развиват зеленчуците и подправките, които искате да отглеждате. В агроаптеките могат да ви предложат подходящите почвени смеси за целта, която имате. Там може да намерите и биологични торове, както и необходимите за вас семена. 

Освен горепосочените зеленчуци, както и подправките има още култури, които може да отгледате. Нямам възможност да се впускам в подробности, но когато се свържете с мен може да ме питате, дори да не са изброени в статията. 

След като засеете семенцата е важно да полеете обилно и внимателно без да оставяте непокрити семена. Добре е да се сложат на светло и добре огрято място, защото, за да поникнат им е нужна топлина и влага. 

Подправките може да се отглеждат директно от семена. Подправки като босилек, магданоз, копър и дори целина. Също така може да отглеждате и спанак. Дребните семена не се засяват на голяма дълбочина , не повече от 1 см, за да могат да поникнат лесно и бързо. Има и метод за изчисляване на дълбочината на засяване на семената, според тяхната големина. Този метод също може да научите, ако се свържете лично с мен. Така ще знаете каква е дълбочината за всеки зеленчук или подправка, на които сте се спрели. 

Може сами да си отгледаме разсад за доматите, зелената салата , чушките и краставиците. Може и директно в една саксия да засеете доматите и краставиците, както и тиквичките само по две семена, без да пикирате (премествате). Когато не пикирате или премествате растенията , така не се нараняват корените на растенията и не претърпява стрес и възстановителни процес. Кореновата система се развива по-добре без преместване. Когато поникнат и двете семенца в саксиите е добре да преместите едното в отделна саксия. Едно растение в една саксия може да отглеждате, докато при подправките не е така. 

Нека да направя едно кратко уточнение. Всички тези зеленчуци на терасата, няма да могат да развият потенциалния си добив, както на двора, но можем да постигнем задоволителни за домакинството резултати. Но съм сигурна в едно нещо, че ще бъдете наистина удовлетворени, ако откъснете зеленчуците и подправките си, които сами сте обгрижили. Вкусът ще е съвсем различен, а също така и вашата удовлетвореност ще е бонус! 

Овощни дръвчета в саксия

Ако се решите да се впуснете в отглеждането на мини дръвчета в саксия ще бъде прекрасно. Дръвчето ще подобри много интериора и дори въздуха наоколо. Дърветата освен, че ще ви радват със своите плодове , те ще ви радват с красивите си цветове и цялостната си визия. 

Сравнително студоустойчиви са и не е необходимо да ги изнасяте от терасата през зимата, но моят личен съвет към вас е все пак да ги приберете на топло. 

Вярвам, че ще ви бъде много приятно да се храните с добре отгледани плодове. Дори да не са в големи количества си заслужава. Какво споменах е добре да бъдат отглеждани в глинени саксии. Важно е да се полива често, защото в саксията влагата не се запазва дълго. Моят съвет е да проверявате всеки ден състоянието на влагата в почвата. На тези саксии също е добре да има дупки, за да има възможност за оттичане на излишната вода. Когато проверявате влагата, ако на 5 см дълбочина във вашата саксия е сухо, е време за поливане. Същото правило важи и за зеленчуците. 

Мини дръвчета, които може да си позволите да отгледате са сливи, череши, праскови, вишни, кайсии, нектарини, ябълки и круши. Те се предлагат в разсадниците. Разсадник, в който може да ги поръчате, е овощен разсадник Елит и не само там. Ако трябва да преместите вашите дръвчета в друг съд, трябва да ги покриете с пръст до мястото, където да били заровени в предишния съд, в който сте го закупили ( основното правило е да покриете кореновата шийка ). Когато избирате съдове за тях те трябва да с големина 40 литра или по-големи, но не по-малки от 40 литра. Те започват да плододават още първата година от засаждането. 

Мини плодните дръвчета не изискват по-различна грижа от обикновените овощни дръвчета. Те също така могат да се отглеждат и на открито. 

Вредителите за всяко едно дръвче са индивидуални и аз ще се постарая на всеки един родител да дам съветите, които са нужни. 

Когато настъпи листопада ще е добре да съберете и да изхвърлите опадалите листа. Това ще спомогне и за предпазване на дръвчетата от болестите, които се запазват в листната маса. 

Максимално ще ви подготвям нещата лесни и удобни. Дори биологичните средства ще може да купите от супермаркета или аптеката. Ще пръскате абсолютно безвредно за вас и децата ви. 

Моето предложение към вас е да се свържете с мен, когато взимате решения кои плодове, зеленчуци и подправки искате да отгледате. Аз ще ви дам насоки за предпазване от вредители, торене, грижи и размери за саксиите. Всичко, което ви вълнува може да попитате. Аз ще съм насреща за вас на всеки един етап от създаването и отглеждането на „новите приятели“ на терасата. 

Направете нещо ново с терасата си. Направете нещо различно с децата си! Аз вярвам, че ще направите много красиви градини! Аз съм с вас и ще ви подкрепям! Вие с мен ли сте? 

Очаквам ви на посочените контакти! 

Поздрави, Агроном Венцислава Цанева 

Свържете се с Венцислава Цанева във Фейсбук или чрез нейния сайт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *