Защо е необходимо ограничаване на технологиите в детска възраст?

Вредите от пристрастяване към екраните - Офлайн Кидс

Виртуалния свят вече не е въпрос на избор, а част от реалността ни. Колкото и да осъзнаваме рисковете и вредите, които ни носят технологиите, няма как да ги отрежем напълно от живота ни и този на децата ни.

Следващия материал няма за цел да ни отчайва в мисли за това какво предстои в живота на децата ни. Целта му е да замисли родителите дали си заслужава да търсят мир и спокойствие, оставяйки децата цял ден пред екрана, като дава информация за прекаленото използване на технологии в ежедневието на децата ни.

Екраните увреждат зрението

Всяка минута пред екраните напряга очите и увеличава риска от поява на късогледство. Синята светлина може да доведе и до слепота в не чак толкова напреднала възраст.

Има данни, според които като цяло зрението на хората се е влошило с цели 35% в сравнение с края на миналия век, когато мобилните устройства още прохождаха в победния си ход по цялата планета.

Недоспиване

Едно дете се нуждае средно от около 10-12 часа сън на денонощие, за да расте и да се развива нормално. Децата, които спят с електронни устройства в спалните си, спят по-малко отколкото онези, които оставят устройствата в друга стая за през нощта. Те не само си пускат игри и си пишат, когато би трябвало да спят, но синята светлина от екраните пречи на съня дори когато джаджите са изключени. Всяка електроника, включително клетъчните телефони, таблетите и телевизорите, излъчва синя светлина от дисплея си. Тялото разпознава тази синя светлина като дневна и мозъкът изпраща сигнали за разсънване. Така, вместо да им се доспива, децата се разсънват.

Едно дете, което страда от недоспиване, обикновено е раздразнително, има склонност към напълняване, трудно се съсредоточава, липсват му умения да взима решения, зачестяват здравословните му проблеми, чувства се летаргично и се справя зле в училище. Прекомерното стоене пред екрана има роля във всички тези симптоми.

Затлъстяване

Всеки знае колко пълни с енергия са децата. Те имат вродена нужда да тичат, скачат, да бъдат активни. Използването на всяко устройство с дисплей изисква сядане или поне стоене на едно място, докато се използва. Така се подтиска естественото желание за активност. Натрупването на излишни килограми не закъснява. Не мисля, че е необходимо да споменавам колко здравословни проблеми донася затлъстяването.

Само ще вметна това – сред децата с наднормено тегло в 30% от случаите е диагностициран диабет, а като добавка към това, лицата страдащи от затлъстяване са по-податливи към ранен инсулт и сърдечен пристъп, като сериозно се съкращава продължителността им на живот.

Учените призовават родителите да наглеждат децата си, защото първото поколение на XXI век има големи шансове да умре по-рано от своите родители.

Загуба на умението за общуване

Специалисти споделят за деца, израстващи предимно пред екраните, които на 3 години не могат да гледат човека, който им говори, в очите; не умеят да комуникират; говорят трудно или почти не го правят. Като човек, който изпитва силна нужда да общува и работи в ИТ сферата, бих казала, че нещата са наистина тъжни. Повечето млади хора общуват добре в интернет пространството, но в реалността изпитват силни затруднения.

Социалните умения, поддържането на приятелства и възможността за взаимодействие с други хора на всякакви възрасти — всичко това липсва при деца, прекарващи повече време с електронни устройства, отколкото сред хора.

Ако не се развият уменията им за общуване лице в лице, след като пораснат, децата ще изпитват затруднения. Ще са затруднени да намират работа, интимен партньор и приятели, а когато успеят, ще изпадат в неловки ситуации. Понякога ще липсва елементарна социална етикеция, ако детето не развие нормалните си социални заложби.

Изоставане в развитието

Статичното прекарване на време влече зад себе си недостиг на движение и може да доведе до изоставане във физическото и умствено развитие на детето.Този проблем станал очевиден в САЩ, където всяко трето дете постъпва на училище със съществуващо вече изоставане в развитието, което ярко личи по неговия успех.

Подвижността подобрява вниманието и способността към изучаване на нова информация. Учените твърдят, че използването на електронна техника вреди на развитието на децата и отрицателно влияе върху обучението им.

Появяват се проблеми с концентрацията и вниманието

Научните наблюдения доказват, че увлечението към телевизора във възраст от 1 до 3 години довежда до проблеми с концентрацията към седмата година от живота.

Децата, които не могат да се съсредоточат, губят възможността да разберат или запомнят каквото и да било. Екраните предоставят постоянен поток от бърза и лесно достъпна информация. Образът от телевизора се възприема по-лесно, докато книгите изискват въображение. Това обаче довежда до изменения в мозъка, а след това до понижаването на познавателната дейност със загуба на по-рано усвоените знания, практически навици и затруднения или невъзможност към придобиването на нови.

„Детето учи по-добре от контакта със себеподобните, отколкото с устройство, което му дава двуизмерен образ”.

Психологически проблеми

Изследвания правят ясен паралел между видео игрите, интернет, телевизията и тяхното негативно влияние върху психиката на подрастващите.

Така манията за игри става причина за неудовлетвореност в живота, увеличена тревожност и усилване на депресията. Световната мрежа на свой ред довежда до затвореност и развитие на фобии, чувство за самота и отхвърленост.

Агресия

Забелязали ли сте, че колкото по-жестока и кървава е една игра, толкова по-голяма е нейната популярност? Дори много малки деца се увличат бързо по игри, в които се залага на насилие. Почти всички филми, дори и детските, са пропити с него: ругатни, унижение, убийства, секс, емоционален или психически тормоз. Жестокостта по телевизията и компютърните програми се запечатва дълбоко в съзнанието на децата и се отразява в реалния живот. Детето получава готова схема на поведение.

Развиване на зависимост

Колкото повече родителите проверяват Facebook и пощата си, стрелят по чудовища пред компютъра и гледат сериали, толкова повече те се отдалечават от децата си.

Недостигът на внимание от възрастните често се компенсира именно с цифрови технологии. В отделни случаи детето става зависимо от портативните устройства, интернет и телевизията.

Продукцията е ПОМИЯ

Децата получават наготово телевизионни образи. А това, което виждат на малкия екран, възприемат за 100% истина. Продукцията, която се предлага в момента е боклук и родителите трябва да упражняват контрол и да налагат ограничения.

Класическите анимационни филми не винаги се свързват със симпатични герои, забавни песни и приятни приключения. Понякога в тях има ужас, страх, мъчения и лоши злодеи.

Телевизия на заден фон

Голяма част от семействата обичат да пускат телевизора още при влизането в стаята. Не за друго, просто за фон, да говори нещо. Научно доказано е обаче, че това е вредно за развитието на децата, въпреки че те не гледат директно в екрана.

От една страна са нарушени взаимоотношенията родител-дете. Родителите говорят много по-малко с децата си, когато са постоянно разсейвани от предаванията. А говоренето с тях е необходимо за развитието на малките, придобиване умението им да общуват и учат чрез разговори.

От друга страна деца между 12 и 36 месеца, които играят с играчки при включен телевизор, играят много по-малко. Това не звучи като голям проблем, но е научно доказано, че е именно такъв. Играта е твърде важна за децата, за да я жертваме просто така. Чрез нея те учат, експериментират, развиват нови умения, креативност и въображение.

Схващания и болки

При твърде продължително използване на уреди с дисплей главата, вратът и китките често се държат под неестествен ъгъл, а палците се употребяват по начин, който не е природен и трябва да се адаптира към електронните устройства. Болката в гърба, артритът, мигрената и синдромът на повтарящите се безцелни движения  са само част от хроничните и понякога осакатяващи здравословни проблеми, което едно дете, живеещо пред екрана, може да развие в бъдеще.

Сигурно има и още и още. Моля Ви, не оставяйте нещата само с тази информация. Продължете към практичните съвети, които съм подготвила, за справяне с вредата от технологиите. Наистина са практични и наистина могат да помогнат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *