Домашен пластилин

Рецепта за домашен пластилин от Офлайн Кидс

Може би за повечето родители тази рецепта е позната. Но играта с пластилин ни е толкова любима, че няма как да не я включа.

Синът ми играе с пластилин откакто е на 1г и 9м. Правим елементарни, но очевидно важни за него неща. Почти всички коли у дома имат “джанти” от този така интересен и ценен материал. Майсторим влакчета, тунели, правим пици. Поне няколко пъти на ден една малка ръка ме хваща, дърпа ме към шкафа в коридора и вика „Пилин! Пилин!“. Любима и полезна игра.

Рецептата е изключително лесна. Не че пластилина е скъп и не можем да го купим. Но този вариант е по-безопасен, ако детето е малко и има склонност да слага всичко в устата.

Освен това винаги е имало нещо привлекателно в насладата от труда 🙂 Много по-приятно се играе с нещо, което си сътворил сам, отколкото с купеното на готово.

Прочетете още: Пясък у дома?

Ако детето ви е малко по-голямо, не пропускайте да го включите в подготовката. Използвайте всяка малка възможност в ежедневието, за да прекарвате качествено време заедно.

Необходими продукти

  • 1 чаша брашно
  • 1/8 чаша сол
  • 2 пакета лимонена киселилна (лимонтозу)
  • 1 лъжичка олио
  • 1 чаша вода
  • 2 степчета или боя за сладкиши

Приготвяне

Всички продукти се смесват в тенджера и се слагат на много слаб огън, докато сместа се сгъсти. След като се махне от котлона, малко по малко се поръсва с брашно и се меси с ръце. Това се повтаря, докато пластилина престане да лепне. След това може да го сложите в хладилника за около 30 мин.

Резултата е един приятен на допир, мирис и външен вид пластилин. Съхранявайте го в плик или кутия, за да не изсъхне.

Желая ви приятна игра! Не забравяйте да видите и другите ни интересни идеи в раздел Направи си сам!

Не пропускайте да се включите във Фейсбук групата ни Офлайн Кидс, където може да намерите и споделяте идеи за разнообразяване ежедневието с децата 🙂


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *